Η Αλβανία ενισχύει τις φυλακές με 2,1 εκατ. ευρώ antidrone συστήματα

Φυλακές

Η αλβανική κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμό εξαιτίας της χρήσης drones για την παραβίαση των μέτρων ασφαλείας στις φυλακές και αποφάσισε να τοποθετήσει ένα ειδικό σύστημα antidrone σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Η Εθνική Υπηρεσία Κοινωνίας της Πληροφορίας άνοιξε διαγωνισμό ύψους περίπου 2,1 εκατ. ευρώ για την επιλογή ιδιωτικής εταιρείας που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου.

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα του διαγωνισμού, η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων ετών έχει διευρύνει τη χρήση drones, αλλά στην Αλβανία ορισμένα άτομα ή εγκληματικές ομάδες τα έχουν αξιοποιήσει για παράνομους σκοπούς. Όπως σημειώνεται, έχουν χρησιμοποιηθεί για λαθρεμπόριο μέσα στις φυλακές, για μεταφορά εκρηκτικών, κατασκοπεία ή ακόμα και για παραβίαση της ιδιωτικότητας.

Η Αλβανία διαθέτει σήμερα 21 σωφρονιστικά ιδρύματα, εκ των οποίων τα 6 είναι υψίστης ασφαλείας. Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η εισαγωγή drones έχει ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως τη μεταφορά απαγορευμένων αντικειμένων, την απειλή αποδράσεων αλλά και την παρεμπόδιση της ομαλής λειτουργίας των φυλακών.

Οι αλβανικές αρχές αναγνωρίζουν ότι οι φυλακές στερούνται εξειδικευμένων υποδομών και σύγχρονων τεχνολογικών μέσων για την πρόληψη και εξουδετέρωση drones. Αυτό τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα απέναντι σε μη εξουσιοδοτημένες πτήσεις. Σήμερα, η ασφάλεια βασίζεται κυρίως στην επιτήρηση από τους φρουρούς και το σύστημα καμερών CCTV, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στα έγγραφα του διαγωνισμού, και οι δύο μέθοδοι έχουν σοβαρούς περιορισμούς. Οι φρουροί είναι επιρρεπείς σε λάθη, κούραση και περιορισμένη ορατότητα, ειδικά κατά τις νυχτερινές βάρδιες ή σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Από την άλλη, τα κλειστά κυκλώματα καμερών, αν και προσφέρουν συνεχή παρακολούθηση, δεν επαρκούν για τον εντοπισμό μικρών και ταχύτατων drones, ιδίως σε μεγάλες αποστάσεις ή σε κακές καιρικές συνθήκες.

Επιπλέον, οι κάμερες είναι στημένες σε σταθερές οπτικές γωνίες, οι οποίες δεν επιτρέπουν τον αποτελεσματικό εντοπισμό drones στον αέρα, καθώς είναι στραμμένες σε άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Η απουσία ειδικών τεχνολογιών antidrone –όπως συστήματα ανίχνευσης και παρεμβολής– καθιστά πρακτικά αδύνατη την αποτροπή περιστατικών με drones. Σύμφωνα με την κυβερνητική εκτίμηση, το κενό αυτό δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια, καθώς επιτρέπει την εισαγωγή απαγορευμένων αντικειμένων, την παράνομη παρακολούθηση ή ακόμα και οργανωμένες προσπάθειες απόδρασης.

Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση της Αλβανίας υπογραμμίζει ότι ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων ασφαλείας στις φυλακές της χώρας, με έμφαση στις τεχνολογίες antidrone, αποτελεί πλέον άμεση και επιτακτική ανάγκη ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η αυξανόμενη απειλή.

Μοιράσου το
Σχολίασε

Αφήστε μια απάντηση

Το σχόλιο θα ελεγχθεί πριν τη δημοσίευση του.