Η Αλβανία έφτασε τα 6,2 δισ. ευρώ σε συναλλαγματικά αποθέματα το 2024

Η Αλβανία έφτασε τα 6,2 δισ. ευρώ σε συναλλαγματικά αποθέματα το 2024

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Αλβανίας αυξήθηκαν, φτάνοντας τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2024 καταγράφηκε άνοδος κατά 421 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το 2023, όταν τα αποθέματα ήταν 5,8 δισεκατομμύρια. Στο τέλος του 2024, περίπου το 64% των αποθεμάτων ήταν σε ευρώ, το 19,5% σε δολάρια ΗΠΑ, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αφορούσε νομίσματα όπως η Βρετανική λίρα, το κινεζικό γουόν και το ιαπωνικό γεν.


Διάφοροι παράγοντες επηρέασαν τον όγκο των αποθεμάτων κατά το 2024. Ορισμένες κινήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, όπως η είσπραξη επιχορηγήσεων, η λήψη δανείων και οι πληρωμές για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, είχαν αρνητικό αντίκτυπο στα αποθέματα. Επιπλέον, αρνητική ήταν και η επίδραση από τις ενέργειες των εμπορικών τραπεζών και άλλων φορέων, οι οποίες μείωσαν το απόθεμα κατά περίπου 327,7 εκατομμύρια ευρώ. Οι καταθέσεις των τραπεζών στην Τράπεζα της Αλβανίας για την κάλυψη των υποχρεωτικών αποθεματικών και άλλες κινήσεις στον ισολογισμό συνέβαλαν στη μείωση αυτή.

Αντίθετα, η Τράπεζα της Αλβανίας είχε καθοριστική θετική συμβολή, αυξάνοντας τα αποθέματα κατά 896,5 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό οφείλεται κυρίως στις αγορές ξένου συναλλάγματος από τις εμπορικές τράπεζες και άλλους φορείς (916,5 εκατ. ευρώ), ενώ πραγματοποιήθηκαν και πωλήσεις συναλλάγματος στο Υπουργείο Οικονομικών (102,7 εκατ. ευρώ). Επιπλέον, υπήρξαν έσοδα από τόκους και επενδύσεις των αποθεμάτων, καθώς και άλλες μεταφορές ύψους περίπου 10,7 εκατ. ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι και η διακύμανση των συναλλαγματικών ισοτιμιών συνέβαλε θετικά, αυξάνοντας τα αποθέματα κατά 226 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο αναπροσδιορισμός της αξίας του επενδυτικού χαρτοφυλακίου, λόγω των μεταβολών στα επιτόκια, προσέθεσε άλλα 69 εκατομμύρια.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα περιλαμβάνουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία σε ξένο νόμισμα και χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τις ανάγκες του κράτους σε ξένο συνάλλαγμα, για την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους, τη στήριξη του διεθνούς εμπορίου, την κάλυψη της ζήτησης σε συνάλλαγμα από τους εισαγωγείς, αλλά και για να μπορεί η Τράπεζα της Αλβανίας να παρέμβει στην αγορά με σκοπό τη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια