Γιατί δεν μειώνεται η τιμή των ακινήτων στην Αλβανία;

Γιατί δεν μειώνεται η τιμή των ακινήτων στην Αλβανία;

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο τομέας των ακινήτων διατήρησε την πρωτοκαθεδρία στις ξένες επενδύσεις στην αλβανική οικονομία. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, το 2024 οι ξένες επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων ανήλθαν σε 379 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 17% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι επενδύσεις σε ακίνητα αντιπροσώπευσαν περίπου το 24% του συνόλου των άμεσων ξένων επενδύσεων για το 2024. Το τελευταίο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε η υψηλότερη ροή κεφαλαίων στον συγκεκριμένο τομέα, φτάνοντας τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.

Η συνεχής άνοδος των τιμών στην αγορά ακινήτων τα τελευταία χρόνια οφείλεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σε μεγάλο βαθμό στη ζήτηση από ξένους επενδυτές. Η τάση αυτή παρατηρείται ιδιαίτερα στις παράκτιες περιοχές της χώρας, όπου, παρά τις αυξήσεις των τιμών, η αγορά παραμένει ανταγωνιστική συγκριτικά με άλλους τουριστικούς προορισμούς της περιοχής. Επισημαίνεται ότι η αύξηση των τιμών έχει καταστήσει τα ακίνητα ελκυστικότερη επενδυτική επιλογή, οδηγώντας στην άνοδο του αριθμού των αγοραστών που αποκτούν ακίνητα με επενδυτικό σκοπό.

Η Τράπεζα της Αλβανίας ανέφερε πως στο τέλος του 2024 το συνολικό απόθεμα των ξένων επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων είχε φτάσει τα 2,04 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Εκτιμάται ότι την τελευταία δεκαετία το μέγεθος των ξένων επενδύσεων στα ακίνητα έχει αυξηθεί σχεδόν 27 φορές.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες επενδύσεων, δεύτερος σε σημασία τομέας ήταν οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι οποίες προσέλκυσαν επενδύσεις ύψους 287 εκατομμυρίων ευρώ, καλύπτοντας το 18% του συνολικού όγκου ξένων επενδύσεων. Οι επενδύσεις αυτές αυξήθηκαν κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, γεγονός που αποδίδεται στις υψηλές ετήσιες αποδόσεις και στην αυξανόμενη ανάγκη των τραπεζών για ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, το συνολικό απόθεμα ξένων επενδύσεων στον χρηματοοικονομικό τομέα ανέρχεται σε περίπου 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθεί η εξορυκτική βιομηχανία, η οποία συγκέντρωσε ξένες επενδύσεις ύψους 214 εκατομμυρίων ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 13,5% του συνόλου. Ωστόσο, οι επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα μειώθηκαν κατά 21% σε σχέση με το 2023, με το συνολικό τους απόθεμα να ξεπερνά τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα αυξήθηκαν στα 166 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συνεχίζουν να προσελκύουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την ηλιακή ενέργεια να ξεχωρίζει. Το συνολικό απόθεμα ξένων επενδύσεων στην ενέργεια έχει πλέον αγγίξει τα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αύξηση σημειώθηκε και στις επενδύσεις στη μεταποιητική βιομηχανία, οι οποίες ανήλθαν σε 173 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας ετήσια άνοδο 40%. Οι επενδύσεις αυτές επικεντρώνονται κυρίως στη βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας και στον κλάδο των εξαρτημάτων αυτοκινήτων.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2024 έφτασαν τα 1,58 δισεκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό και σημειώνοντας αύξηση 5,6% σε σχέση με το 2023.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια