Ενσωμάτωση της Αλβανίας στο SEPA και ψηφιακός μετασχηματισμός

Ενσωμάτωση της Αλβανίας στο SEPA και ψηφιακός μετασχηματισμός

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας κ. Gent Sejko, ανακοίνωσε ότι οι αλβανικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα ξεκινήσουν την υποβολή ατομικών αιτήσεων προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληρωμών (EPC) από τον Απρίλιο τ.έ, με σκοπό τη συμμετοχή τους στα συστήματα πληρωμών του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA). Η μετάβαση στο SEPA αναμένεται να αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, με εξοικονόμηση ύψους 20 εκατ. ευρώ για τις αλβανικές επιχειρήσεις κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού Φόρουμ με θέμα: "Το μέλλον είναι τώρα: Πώς η καινοτομία αναδιαμορφώνει τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες της Αλβανίας το 2025 και μετά", που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα. Το SEPA, ως πρωτοβουλία της ΕΕ, αποσκοπεί στην απλοποίηση των πληρωμών σε ευρώ μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών, προσφέροντας ταχύτερες και οικονομικότερες συναλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι η Αλβανία έγινε μέλος του SEPA τον Νοέμβριο του 2023 και πλέον οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί της χώρας πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις για την ένταξή τους στα προγράμματα SEPA Credit Transfer (SCT) και SEPA Direct Debit (SDD), τα οποία διευκολύνουν τις πληρωμές μεταξύ τραπεζών, καθώς και τις άμεσες χρεώσεις αντίστοιχα.

Ο κ. Sejko επεσήμανε ότι οι αλβανικές τράπεζες δεσμεύονται να τηρήσουν τα απαιτούμενα κριτήρια, με ορισμένες από αυτές να επενδύουν σημαντικά κεφάλαια στη διαδικασία προσαρμογής. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και τη διεύρυνση της οικονομικής συμπερίληψης των πολιτών.

"Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των πληρωμών και του τραπεζικού συστήματος αποτελεί μία από τις πιο ορατές επιπτώσεις της καινοτομίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Αλβανίας. Η χώρα μας καταγράφει αύξηση των ψηφιακών τραπεζικών υπηρεσιών, καθιστώντας τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες πιο προσβάσιμες, ασφαλείς και εύχρηστες. Η αυξανόμενη χρήση των κινητών συσκευών, του διαδικτύου και η προώθηση καινοτόμων προϊόντων επιτρέπουν στους πολίτες να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους, να μεταφέρουν χρήματα και να πληρώνουν λογαριασμούς ηλεκτρονικά", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής συνεχίζει να αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς, συμβάλλοντας στη μείωση των συναλλαγών με μετρητά και στην ενίσχυση της διαφάνειας στην οικονομία. Ο αριθμός των ψηφιακών πληρωμών ανά κάτοικο έφτασε τις 23 το 2024, έναντι μόλις 2 το 2015. Επιπρόσθετα, το ποσοστό του πληθυσμού που διαθέτει τουλάχιστον έναν τραπεζικό λογαριασμό ανήλθε στο 78%, από περίπου 40% το 2015.

Ο κ. Sejko σημείωσε, επίσης, ότι η Τράπεζα της Αλβανίας ηγείται της εν λόγω μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, διασφαλίζοντας τόσο την προώθηση των τεχνολογικών εξελίξεων στην αγορά, όσο και την απαραίτητη ρυθμιστική προστασία για τους καταναλωτές και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η εισαγωγή της έννοιας του "ανοικτού τραπεζικού συστήματος" (Open Banking) ενισχύει τον ανταγωνισμό στην αγορά και δημιουργεί νέες δυνατότητες στις τραπεζικές υπηρεσίες.

Επιπλέον, η λειτουργία της πλατφόρμας AIPS Euro έχει επιφέρει σημαντική μείωση των καθυστερήσεων στις πληρωμές σε ευρώ μεταξύ τραπεζών, καθώς και των υψηλών προμηθειών που επιβάλλονταν μέσω τραπεζών-ανταποκριτών. Από τη λειτουργία του συστήματος αυτού, οι εξοικονομήσεις εκτιμώνται σε 100 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η κατάργηση των τραπεζικών τελών για πληρωμές έως 20.000 λεκ το 2020 οδήγησε σε εξοικονόμηση 700 εκατ. λεκ για καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Η ένταξη της Αλβανίας στο SEPA και η προώθηση της ψηφιακής τραπεζικής σηματοδοτούν μια νέα εποχή για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες της χώρας, ενισχύοντας τη διαφάνεια, τη λειτουργικότητα και την προσβασιμότητα για πολίτες και επιχειρήσεις.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια