Οι 140 βουλευτές που υπάρχουν στο κοινοβούλιο της Αλβανίας αντιπροσωπεύουν το σύνολο του εκλογικού σώματος, που στις εκλογές της 11ης Μαΐου αριθμεί περίπου 3,7 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο στα χαρτιά, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των ανθρώπων ζει εδώ και δεκαετίες στο εξωτερικό και συμμετέχει στις εκλογές μόνο τυπικά.
Στις εκλογές του 2021, όταν ο συνολικός αριθμός εγγεγραμμένων ήταν 3,59 εκατομμύρια, η προσέλευση έφτασε μόλις το 46%. Κατά μέσο όρο, χρειάζονταν περίπου 12.000 ψήφοι για να εκλεγεί ένας βουλευτής. Αν υπολογίσουμε τις άκυρες ψήφους και όσες πήγαν σε μικρά κόμματα ή ανεξάρτητους που δεν εξασφάλισαν έδρα, τότε τα τέσσερα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή χρειάζονταν περίπου 11.000 ψήφους ανά έδρα.Η εκλογική μέθοδος που χρησιμοποιείται ,η μέθοδος D'Hondt, ευνοεί το μεγαλύτερο κόμμα. Στις εκλογές του 2021, το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε 74 έδρες με μέσο όρο 10.400 ψήφους ανά έδρα. Το Δημοκρατικό Κόμμα πήρε 59 έδρες με 10.600 ψήφους κατά μέσο όρο, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα χρειάστηκε περίπου 11.800 ψήφους για τις 3 έδρες του. Αντίθετα, το Σοσιαλιστικό Κίνημα για Ένταξη συγκέντρωσε 108.000 ψήφους, αλλά εξασφάλισε μόλις 4 έδρες, δηλαδή 27.000 ψήφοι ανά έδρα.
Μεταξύ των εκλογών του 2021 και του 2025, υπολογίζεται ότι περίπου 120.000 ψηφοφόροι μπορεί να έχουν φύγει από τη χώρα. Όμως, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια, καθώς η μείωση του πληθυσμού δεν είναι απαραίτητα σταθερή κάθε χρόνο.
Ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τα φετινά αποτελέσματα είναι η ψήφος των Αλβανών του εξωτερικού. Περίπου 246.000 αλβανοί πολίτες έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν ταχυδρομικά, γεγονός που, αν όντως ψηφίσουν, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη συμμετοχή και, αντίστοιχα, τον αριθμό ψήφων που απαιτείται για την κατάκτηση των τελευταίων εδρών.
Η μέθοδος D'Hondt βασίζεται στη διαδοχική διαίρεση των ψήφων κάθε κόμματος με 1, 2, 3 κ.ο.κ., μέχρι να κατανεμηθούν όλες οι έδρες. Το κόμμα με το υψηλότερο πηλίκο κάθε φορά παίρνει την έδρα. Έτσι, η πιο κρίσιμη έδρα κάθε εκλογικής περιφέρειας είναι η λεγόμενη «τελευταία έδρα», την οποία κυνηγούν όλα τα μικρά κόμματα κυρίως στα Τίρανα.
Το 2021, στα Τίρανα, η συμμετοχή άγγιξε το 53% (έναντι εθνικού μέσου όρου 46%) και η τελευταία έδρα κατακτήθηκε με 12.000 ψήφους.
Τα στοιχεία των εκλογών του 2021 δείχνουν ότι πολλές κρίσιμες έδρες κερδήθηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία χάρη στις λεγόμενες «καμένες» ψήφους δηλαδή, ψήφους που πήγαν σε μικρά κόμματα, κυρίως το LSI, αλλά δεν ήταν αρκετές για να εξασφαλίσουν έδρα. Στο Δυρράχιο και στο Μπεράτι, το LSI έχασε έδρες για μόλις μερικές δεκάδες ψήφους.
Σχόλια