Είναι η συμμαχία Αλβανίας,Κόσοβου και Κροατίας μια ανερχόμενη απειλή για την Σερβία;

Είναι η συμμαχία Αλβανίας,Κόσοβου και Κροατίας μια ανερχόμενη απειλή για την Σερβία;

Η συμμαχία Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου-Κροατίας μπορεί να μην είναι ακόμα μια διεθνή συμφωνία, θα μπορούσε, με την πολιτική βούληση των εμπλεκόμενων μερών, να οδηγήσει σε ήπιες πολιτικές ενέργειες, σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ασφάλειας του Κέντρου Πολιτικών Ασφαλείας του Βελιγραδίου, Βουκ Βουκσάνοβιτς.

Ο ίδιος υποστήριξε, ότι η ενίσχυση της βαλκανικής συνεργασίας ενδέχεται να έχει ως έναυσμα τις ανησυχίες σχετικά με ενδεχόμενη μείωση της αμερικανικής δέσμευσης στο ΝΑΤΟ, εφόσον οι ευρωπαϊκές χώρες δεν επενδύσουν περισσότερο στην άμυνά τους.

Κατά τον Βουκσάνοβιτς, σε ένα περιβάλλον όπου το ΝΑΤΟ δεν αποσύρεται, αλλά ενδεχομένως αποδυναμώνεται, είναι πιθανό ορισμένα κράτη να σχηματίσουν ανεπίσημες ομάδες συνεργασίας.

Η Κοσοβοαλβανική και Κροατική ηγεσία ανακοίνωσε την πιθανότητα διεύρυνσης της πρωτοβουλίας με νέα μέλη, χωρίς όμως να προσδιορίσει συγκεκριμένες χώρες. Ωστόσο, η Σερβία υπαινίχθηκε ότι μια από αυτές θα μπορούσε να είναι η Βουλγαρία.

Παρά την πιθανότητα διεύρυνσης, οι αναλυτές δεν θεωρούν ότι η πρωτοβουλία αυτή κινείται προς τη δημιουργία μιας στρατιωτικής συμμαχίας που θα υιοθετεί τις αρχές του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση του Βελιγραδίου ζήτησε διευκρινίσεις από την Τίρανα και το Ζάγκρεμπ σχετικά με τους στόχους της πρωτοβουλίας, τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εδαφική της ακεραιότητα, την ασφάλεια των πολιτών και την ειρήνη στην περιοχή.

Απαντώντας, το Υπουργείο Εξωτερικών και Διασποράς του Κοσόβου χαρακτήρισε τη στάση της Σερβίας ως νέα παραβίαση της Συμφωνίας των Βρυξελλών, η οποία, όπως ανέφερε, «καθορίζει σαφώς ότι η Σερβία δεν θα παρεμποδίζει τις διεθνείς σχέσεις του Κοσόβου».

Η Κροατία, από την πλευρά της, τόνισε ότι έχουν παρέλθει οι εποχές που το Ζάγκρεμπ ζητούσε άδεια από το Βελιγράδι για τις αποφάσεις του και τις συνεργασίες του.

Σύμφωνα με τον Βουκσάνοβιτς, η Σερβία πιθανότατα εκλαμβάνει την πρωτοβουλία αυτή ως «πολιτική πρόκληση» εκ μέρους του Ζάγκρεμπ. Ο ίδιος εκτιμά ότι η σερβική κυβέρνηση ενδέχεται να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο ζήτημα για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την εσωτερική πολιτική κατάσταση και τις συνεχιζόμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Παρ' όλα αυτά, θεωρείται ότι ο τριμερής αυτός άξονας συνεργασίας βασίζεται κυρίως στην κοινή αντίληψη ότι η Ρωσία ασκεί επιζήμια επιρροή στην περιοχή, ενώ τα αυταρχικά καθεστώτα αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα των Βαλκανίων—κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί επανειλημμένα και από τις αρχές του Κοσόβου.

Ενώ οι Αλβανοί αναλυτές πιστεύουν ότι η συμμετοχή της στο σχήμα θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά οφέλη στο Κόσοβο, τόσο μέσω της εμπειρίας των δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ όσο και μέσω εξειδικευμένων εκπαιδεύσεων, παραμένει επιφυλακτικός ως προς την εφαρμογή της πρωτοβουλίας, υπενθυμίζοντας τη χαμηλή αποτελεσματικότητα προηγούμενων συμφωνιών μεταξύ Πρίστινας και των Τιράνων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια