ΔΝΤ: «Η Αλβανία να μην στηρίζεται μόνο στο συνάλλαγμα για σταθερότητα»

ΔΝΤ: «Η Αλβανία να μην στηρίζεται μόνο στο συνάλλαγμα για σταθερότητα»

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συμβουλεύει την Αλβανία να μην περιορίζεται αποκλειστικά στις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος για τη σταθεροποίηση της ισοτιμίας και την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Αντίθετα, προτείνει τη χρήση της νομισματικής πολιτικής και ιδιαίτερα τη ρύθμιση των επιτοκίων ως επιπλέον εργαλείο για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Σε πρόσφατη έκθεσή του, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει την Αλβανία ως μια μικρή και ανοιχτή αναπτυσσόμενη οικονομία, με ευέλικτο καθεστώς συναλλαγματικής ισοτιμίας και βασικό στόχο τον έλεγχο του πληθωρισμού. Η ισχυρή μακροοικονομική επίδοση και η άνθηση του τουρισμού έχουν οδηγήσει στη συνεχή ανατίμηση του λεκ έναντι του ευρώ. Προκειμένου να περιορίσει αυτή την τάση, η Τράπεζα της Αλβανίας παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος, με τις παρεμβάσεις να φτάνουν στο 2,6% του ονομαστικού ΑΕΠ του 2023 κατά το εννεάμηνο του 2024 – τριπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι το ποσοστό των δανείων που εκτίθενται σε συναλλαγματικό κίνδυνο μειώθηκε από 50% το 2014 σε περίπου 25% το 2024. Παρ' όλα αυτά, ο τομέας των ακινήτων συνεχίζει να θεωρείται πηγή κινδύνου, καθώς αντιστοιχεί σε δύο τρίτα των δανείων που δεν προστατεύονται από διακυμάνσεις στις ισοτιμίες. Για τον λόγο αυτό, το Ταμείο ζητά εκ νέου περιορισμό των δανείων προς τον συγκεκριμένο τομέα.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η ισοτιμία του λεκ επηρεάζεται από δύο βασικές κατηγορίες σοκ: από τη μία, την αυξημένη εισροή συναλλάγματος λόγω τουριστικής έκρηξης, και από την άλλη, από βραχυπρόθεσμες ροές κεφαλαίων που οφείλονται σε αλλαγές στη συμπεριφορά των επενδυτών.

Αν και οι πρόσφατες αναλύσεις δείχνουν ότι οι διακυμάνσεις στην ισοτιμία μπορούν να μεταφερθούν στον πληθωρισμό, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν καλά υψηλές. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η νομισματική πολιτική μπορεί να στηρίξει την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο χωρίς την ανάγκη παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος.

Η προσαρμογή των επιτοκίων κρίνεται ως κατάλληλο μέσο για την απορρόφηση των κραδασμών από τον τουριστικό τομέα. Υπό αυτήν την εναλλακτική στρατηγική, προτείνεται η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων πολιτικής, ώστε να αντισταθμιστεί η ανατίμηση του λεκ. Έτσι, περιορίζεται το παραγωγικό κενό και ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο, αποφεύγοντας ασταθείς μεταβολές στα επιτόκια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια