Η Μακεδονική Αμφικτυονία (Macedonian League) αντιτίθεται και διαμαρτύρεται έντονα για τη σύνταξη του Προεδρικού Διατάγματος της 24ης Δεκεμβρίου 2024 (το οποίο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Ελληνικής Κυβέρνησης στις 14 Ιανουαρίου 2025) που καθιέρωσε με πολύ αόριστο τρόπο την 6η Απριλίου ως «Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού» χωρίς αναφορά στον όρο ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ.
Σε παγκόσμιο συνέδριο των Ελλήνων της Θράκης στο Διδυμότειχο τον Ιούνιο του 2006, ορίστηκε η 6η Απριλίου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης γιατί ήταν αυτή η ημέρα του Πάσχα του 1914 που εντάθηκαν οι διωγμοί των Ελλήνων σ’ αυτήν την περιοχή. Οι Έλληνες της Ανατολικής Θράκης αναφέρονται στη ημέρα αυτή ως Μαύρο Πάσχα (GGRC, 2025).
Ως εκ τούτου, χωρίς να αναφέρεται ο όρος ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ στο κείμενο, το Προεδρικό Διάταγμα υποβαθμίζει μια ήδη σημαντική ημέρα μνήμης μετατρέποντάς την από ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ σε απλή ετήσια εκδήλωση, για να κατευνάσει για άλλη μια φορά τους Τούρκους. Όταν μια κυβέρνηση διατάζει τη συστηματική δολοφονία αθώων πολιτών, δεν είναι απλώς ένα απλό γεγονός, ούτε είναι απλώς μια τυχαία σφαγή. Eίναι ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ!
Είναι επαίσχυντη και καθαρή προδοσία για μια κυβέρνηση να αρνείται τη δικαιοσύνη σε ολόκληρο το έθνος.
Αν και ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας δεν αποτίει φόρο τιμής στον Σουλτάνο της Τουρκίας (όπως συμβαίνει στον Εθνικό Ύμνο της Ολλανδίας στον οποίο ο Πρίγκιπας της Οράγγης αποτίει φόρο τιμής στον Βασιλιά της Ισπανίας), η ελληνική κυβέρνηση έχει καθιερώσει μια ατυχή παράδοση να σκύβει το κεφάλι της μπροστά στον Σουλτάνο της Τουρκίας ή σε έναν επίδοξο μιμητή Σουλτάνο ως χειρονομία κατευνασμού. Η κυβέρνηση επανέλαβε την ίδια στάση όταν ο Ινονού ανάγκασε τον Βενιζέλο όχι μόνο να υπογράψει μια μονόπλευρη ελληνοτουρκική συμφωνία το 1930, αλλά να αναγκάσει τον Βενιζέλο να υποβάλει το όνομα του Ατατούρκ για το Νόμπελ Ειρήνης και ταυτόχρονα να κάνει τη γενοκτονία θέμα ταμπού στην Ελλάδα. Επίσης, η κυβέρνηση επανέλαβε την ίδια στάση και κατά τη διάρκεια του κρατικού πογκρόμ στην Κωνσταντινούπολη το 1955, και στην παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, και στην κρίση των Ιμίων το 1996.
Ο κατευνασμός ενός τυράννου δεν ήταν ποτέ αποτελεσματική λύση. Οι σχέσεις καλής γειτονίας πρέπει να είναι αμοιβαίες και όχι μονόπλευρες.
Η Μακεδονική Αμφικτυονία (Macedonian League) απαιτεί διόρθωση του Προεδρικού Διατάγματος με την προσθήκη της λέξης ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ στο κείμενο.
Σχόλια