Η Βρετανική Υπηρεσία Εγκλήματος (NCA) έχει σημάνει συναγερμό, τονίζοντας ότι οι αλβανικές συμμορίες ξεχωρίζουν για την πειθαρχία, την οργάνωση και τη βία με την οποία παραμερίζουν τον ανταγωνισμό. Μαζί με την αλβανική SPAK έχουν ξεκινήσει κοινές έρευνες για τον εντοπισμό και τη δήμευση περιουσιών.
Οι συμμορίες αυτές έχουν αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στη βρετανική αγορά ναρκωτικών, κάνοντας απευθείας συμφωνίες με καρτέλ από τη Λατινική Αμερική, προσφέροντας φθηνή κοκαΐνη και εκτοπίζοντας άλλες ομάδες.
Ο αριθμός των Αλβανών κρατουμένων στη Βρετανία αυξήθηκε κατακόρυφα – από 1,5% το 2010, σε 10,6% το 2024. Πολλοί εισήλθαν παράνομα, κυρίως μέσω της Μάγχης με μικρά σκάφη (πάνω από 12.600 άτομα μόνο το 2022).
Οι συμμορίες μεταφέρουν τα χρήματα στην Αλβανία μέσω φορτηγών που περνούν καθημερινά από λιμάνια όπως του Ντόβερ και του Μπάρι. Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί μεγάλα ποσά, όπως £123.000 (περίπου 144.000 ευρώ) σε φορτηγό το 2021, £225.000 (περίπου 264.000 ευρώ) στο ταβάνι φορτηγού στο Μπάρι, £40.000 (περίπου 47.000 ευρώ) σε μητέρα και γιο στο Ντόβερ.
Σχόλια