Στις 12 Μαρτίου, η Κροατία απαγόρευσε την είσοδο ενός φορτίου με πιπεριές από την Αλβανία λόγω υψηλών επιπέδων φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με το σύστημα ειδοποιήσεων της ΕΕ για την ασφάλεια τροφίμων (RASFF). Οι πιπεριές χαρακτηρίστηκαν ως υψηλού κινδύνου για τους καταναλωτές εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φλονικαμίδη, ένα εντομοκτόνο που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο ήπαρ και τα νεφρά τόσο στα θηλαστικά όσο και στους ανθρώπους.
Παρά την προειδοποίηση από το RASFF, το Υπουργείο Γεωργίας της Αλβανίας δεν έχει εκδώσει ακόμη επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το πού κατέληξε το φορτίο. Παραμένει άγνωστο εάν οι πιπεριές καταστράφηκαν ή αν διακινήθηκαν στην εγχώρια αγορά, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν με τα μανταρίνια που είχαν απορριφθεί από την Κροατία.
Ενώ στην περίπτωση των μανταρινιών είχαν ληφθεί μέτρα και συνελήφθησαν κάποια άτομα, για τις πιπεριές δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία επίσημη ενημέρωση ή ενέργεια από τις αλβανικές αρχές.

