Παρά τις επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στην υποδομή της Αυλώνας μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης των Περιφερειών, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα έργα δεν ήταν καλά μελετημένα και παραμέλησαν το παλιό δίκτυο αποχέτευσης.
Στις 4 Οκτωβρίου, μια έντονη βροχόπτωση προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στην πόλη.
Οι πλημμύρες έπληξαν εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις, προκαλώντας ζημιές εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με ειδικούς και στοιχεία του BIRN, το πρόβλημα προήλθε από την έλλειψη συντήρησης του βασικού καναλιού απορροής όμβριων υδάτων, το κατεστραμμένο δίκτυο δευτερεύουσας αποχέτευσης και τη δυσλειτουργία των αντλιών και του υδροηλεκτρικού σταθμού. Η πόλη δεν μπορούσε να αποστραγγίσει τα νερά της βροχής, τα οποία αναμείχθηκαν με λύματα και κατέκλυσαν τους δρόμους.
Η δημοτική αρχή απέδωσε την καταστροφή στις ισχυρές βροχοπτώσεις, αναφέροντας πως το ύψος της βροχής ισοδυναμούσε με έναν ολόκληρο μήνα χειμερινών βροχοπτώσεων. Ωστόσο, η έλλειψη κονδυλίων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών αποδείχθηκε ανεπαρκής. Παρότι υπήρχαν προειδοποιήσεις για την κακοκαιρία, η διοίκηση ισχυρίστηκε πως το αποχετευτικό σύστημα είχε επηρεαστεί από τις πρόσφατες εργασίες για το νέο υδροδοτικό δίκτυο της πόλης.
Παρά τις επενδύσεις ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του προγράμματος "Αστική Αναγέννηση", πολλοί θεωρούν ότι τα χρήματα κατευθύνθηκαν σε καλλωπιστικά έργα και όχι στην αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων της πόλης. Ο περιβαλλοντολόγος Νίκο Ντουμάνι δήλωσε πως οι υποδομές αποχέτευσης είναι ανεπαρκείς και η κακοδιαχείριση των υδάτων είναι η βασική αιτία των πλημμυρών.
Ένα από τα κύρια προβλήματα εντοπίζεται σε έναν παλιό αποταμιευτήρα, ο οποίος συγκεντρώνει νερά από τις γύρω περιοχές. Παρόλο που ιστορικά λειτουργούσε σωστά, η εγκατάλειψή του έχει οδηγήσει σε συσσώρευση φερτών υλικών. Η τελευταία ολοκληρωμένη συντήρησή του έγινε πριν από 10 χρόνια, ενώ οι κάτοικοι αναγκάζονται να λαμβάνουν πρόχειρα μέτρα προστασίας, όπως σάκους με άμμο, για να αποτρέψουν μελλοντικές πλημμύρες.
Σχόλια