Η απόφαση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα να απαγορεύσει το TikTok στην Αλβανία έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης, όπως το Reuters, το Euractiv και το AFP, τα οποία αναρωτιούνται αν πρόκειται για ένα απαραίτητο μέτρο προστασίας των νέων ή για μια μορφή λογοκρισίας σε προεκλογική περίοδο.
Σύμφωνα με το Euractiv, η Αλβανία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγορεύει το TikTok σε εθνικό επίπεδο και η δεύτερη στη Δύση μετά τις ΗΠΑ. Η απόφαση επιβλήθηκε με προσωπική εντολή του Ράμα και εφαρμόζεται από τις αρμόδιες αρχές τηλεπικοινωνιών, οι οποίες ζήτησαν τον αποκλεισμό των διευθύνσεων και των πρωτοκόλλων του TikTok.
Η κυβέρνηση δικαιολόγησε την απαγόρευση επικαλούμενη την υποκίνηση βίας μεταξύ των νέων, με αφορμή τη δολοφονία ενός 14χρονου, που σύμφωνα με τις αρχές συνδέεται με προώθηση βίαιου περιεχομένου στα social media. Ωστόσο, το TikTok απέρριψε αυτή την κατηγορία, δηλώνοντας στο Reuters ότι το σχετικό βίντεο είχε αναρτηθεί σε άλλη πλατφόρμα.
Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις, με τη Σύνδεση Αλβανών Δημοσιογράφων (AJA) να προαναγγέλλει προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, εκφράζοντας ανησυχία ότι η κυβέρνηση μπορεί να επεκτείνει την απαγόρευση και σε άλλες πλατφόρμες. Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε το μέτρο απόπειρα φίμωσης των πολιτικών αντιπάλων ενόψει εκλογών, ενώ η Δημοκρατική Παράταξη ανακοίνωσε διαδηλώσεις κατά της απαγόρευσης.
Το AFP σημειώνει ότι και άλλες χώρες εξετάζουν παρόμοια μέτρα. Στη Ρουμανία, συζητείται η απαγόρευση του TikTok μετά από προεκλογική κρίση, ενώ η Ινδία έχει απαγορεύσει την πλατφόρμα από το 2020 για λόγους εθνικής ασφάλειας. Στην Αυστραλία, από το 2024, η πρόσβαση στα social media απαγορεύεται για παιδιά κάτω των 16 ετών.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το TikTok έχει αποκλειστεί μόνο από κυβερνητικές συσκευές, αλλά η Αλβανία γίνεται η πρώτη χώρα που το απαγορεύει καθολικά. Το Euractiv εκτιμά ότι πολλοί Αλβανοί θα χρησιμοποιήσουν VPN για να παρακάμψουν την απαγόρευση, ενώ άλλοι ενδέχεται να στραφούν σε εναλλακτικές πλατφόρμες.
Η απαγόρευση του TikTok έρχεται δύο μήνες πριν τις εκλογές, κάτι που εγείρει ερωτήματα για τα πραγματικά της κίνητρα. Σύμφωνα με το AFP, η πλατφόρμα έχει 1,5 εκατομμύριο χρήστες στην Αλβανία, γεγονός που καθιστά τον αποκλεισμό της σημαντικό πλήγμα στην ελεύθερη έκφραση.
Οι αντιδράσεις θα φανούν στις προγραμματισμένες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι η κοινωνία θα αποδεχτεί την απαγόρευση με τη συνήθη αδιαφορία, όπως έχει συμβεί και με άλλους περιορισμούς στο παρελθόν.
Σχόλια