Αναβρασμός για το τουριστικό συγκρότημα Blue Borgo στην Αλβανία

Αναβρασμός για το τουριστικό συγκρότημα Blue Borgo στην Αλβανία

Οι κάτοικοι του χωριού Baks-Rrjoll πραγματοποίησαν ξανά διαμαρτυρία ενάντια στην κατασκευή του τουριστικού συγκροτήματος Blue Borgo από την εταιρεία Gener 2. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η γη όπου πρόκειται να ανεγερθεί το έργο τους ανήκει, αλλά τα έγγραφα ιδιοκτησίας έχουν παραποιηθεί. Κατηγορούν συγκεκριμένα άτομα που θεωρούν υπεύθυνα για την κατάσταση.

Ο κάτοικος Prek Molla, κατηγόρησε τον Fatmir Shpellzaj και τη δικαστή Vojsava Kola Osmani, αναφέροντας ότι όλες οι οικογένειες του χωριού θα μεταβούν στην Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (SPAK) για να λάβουν απαντήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Shpellzaj πλήρωσε κατοίκους άλλου χωριού για να υπογράψουν έγγραφα, ώστε να φανεί πως είχε γίνει δημόσια διαβούλευση.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν έξω, ακόμα και υπό βροχή, μέρα και νύχτα. Εξήγησε ότι η μήνυση που κατέθεσαν ζητά να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το πώς ο Fatmir Shpellzaj απέκτησε 1500 στρέμματα στο χωριό και να συγκριθούν τα έγγραφα ιδιοκτησίας με εκείνα που έχουν οι ίδιοι. Ισχυρίζεται ότι γνωρίζει τη μέθοδο παραποίησης των εγγράφων και την έχει καταθέσει στις αρχές. Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η δικαστής Vojsava Kola Osmani επέτρεψε σε άτομο που δεν είναι κάτοικος της περιοχής να εμφανιστεί με τίτλο ιδιοκτησίας, ενώ την κατηγόρησε ως την πιο διεφθαρμένη δικαστή της Σκόδρας.

Σύμφωνα με τον κάτοικο, περισσότερες από 60 οικογένειες διεκδικούν την ιδιοκτησία της γης, καθώς είναι κληρονόμοι της. Κατήγγειλε ότι οι αρχές εισέβαλαν με τη βία στη γη τους και η αστυνομία τους απομάκρυνε, παρόλο που την κατείχαν μέχρι σήμερα. Κατά τη γνώμη του, πρόκειται για ξεκάθαρη αδικία και καταπάτηση της περιουσίας τους από ισχυρούς παράγοντες. Δήλωσε επίσης ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη γη του παρά μόνο αν πεθάνει. Ανέφερε ακόμη ότι ένα πολιτικό πρόσωπο, πρώην πρόεδρος του LSI, που είχε διατελέσει και επικεφαλής του Κτηματολογίου στην περιοχή Malësia e Madhe, εμπλέκεται στην υπόθεση. Ισχυρίστηκε ότι δεν πραγματοποιήθηκε καμία δημόσια διαβούλευση στο χωριό τους, αλλά σε άλλη περιοχή. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Shpellzaj πλήρωσε ανθρώπους σε καφετέριες για να υπογράψουν έγγραφα ως κάτοικοι της περιοχής, κάτι που χαρακτήρισε απάτη που πρέπει να τιμωρηθεί από τον νόμο.

Μετά την κινητοποίηση των κατοίκων, η εταιρεία Gener 2 εξέδωσε ανακοίνωση, απορρίπτοντας όλες τις κατηγορίες. Σύμφωνα με την εταιρεία, το έργο Blue Borgo, που πρόκειται να κατασκευαστεί κοντά στη Rana e Hedhun στη Velipojë, συμμορφώνεται πλήρως με τη νομοθεσία.

Η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι δεν έχει παραβιάσει δικαιώματα ιδιοκτησίας και βασίζεται αποκλειστικά σε νομικά επικυρωμένες αποφάσεις. Θεώρησε κάθε άλλη κατηγορία αβάσιμη και επιχείρησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει καμία σχέση με παρατυπίες.

Η Gener 2 ανέφερε ότι από την αρχική ιδέα μέχρι την έκδοση της οικοδομικής άδειας, τον Δεκέμβριο του 2024, ακολούθησε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες και δεν αντιμετώπισε προβλήματα κατά την υποβολή των αιτήσεων.

Τόνισε ότι σε όλα τα στάδια του έργου τηρήθηκαν οι νομικές και θεσμικές προδιαγραφές, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων διαβουλεύσεων με τους κατοίκους της περιοχής. Η εταιρεία δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση του έργου με υψηλά σύγχρονα πρότυπα, σε πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της Αλβανίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια