Ο Γρηγόρης Καραμέλος απ' την Κορυτσά «υπέκυψε» στον πειρασμό και τις πιέσεις και δέχθηκε την βουλευτική έδρα

Ο Γρηγόρης Καραμέλος απ' την Κορυτσά «υπέκυψε» στον πειρασμό και τις πιέσεις και δέχθηκε την βουλευτική έδρα

Ένας ακόμη Πήλιο Γούσης στους κόλπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας

Την στιγμή που συσπειρωμένες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην Αλβανία πολεμούν με νύχια και με δόντια να καθαιρέσουν την διεφθαρμένη κυβέρνηση του Έντι Ράμα, κάποιοι γραφικοί λιγουρεύονται τα άδεια βουλευτικά έδρανα. Όπως έχει γίνει γνωστό, στα πλαίσια του να ασκήσουν πίεση στον Αλβανό πρωθυπουργό, 60 συνολικά βουλευτές των δυνάμεων της αντιπολίτευσης παρέδωσαν τις βουλευτικές τους έδρες. Ανάμεσά στους συνολικά 63 βουλευτές, υπήρξαν και 3 αποστάτες που δεν προχώρησαν στην κίνηση αυτή, 2 από το Δημοκρατικό κόμμα και 1 από το LSI.

Σε δεύτερο χρόνο όμως αρκετοί επιλαχόντες των κομμάτων αυτών (οι αμέσως επόμενοι σε εκλόγιμες θέσεις) κλήθηκαν να αναλάβουν βουλευτικές έδρες με σκοπό αφενός να καλυφθούν τα κενά των παραιτηθέντων, αφετέρου να λειτουργήσουν ως ανάχωμα και να εξυπηρετήσουν το σχέδιο του Έντι Ράμα για την λειτουργία του αλβανικού κοινοβουλίου παρά τις παραιτήσεις.

Με τα έως τώρα δεδομένα, αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι δεν υποκύπτουν στο προσωπικό τους συμφέρον και δεν αποδέχονται τις βουλευτικές έδρες, τιμώντας την γραμμή των κομμάτων τους. Φυσικά υπάρχουν και κάποιοι λίγοι οι οποίοι δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη και αποδέχθηκαν τις έδρες. Ανάμεσά τους και ένας «δικός μας», ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Κορυτσάς και στέλεχος του ΚΕΑΔ, Γρηγόρης Καραμέλος που συμμετείχε στις λίστες του Δημοκρατικού κόμματος.

Ο κ. Καραμέλος αποφάσισε να δεχθεί την βουλευτική έδρα όπως ενημέρωσε τα αλβανικά ΜΜΕ διότι, άκουσον άκουσον, τον ανάγκασαν οι ψηφοφόροι του.. και συνεχίζει λέγοντας πως θα ασκήσει έντονη κριτική από τα έδρανα του κοινοβουλίου στην διεφθαρμένη κυβέρνηση Ράμα, την κυβέρνηση που ο ίδιος νομιμοποιεί.

Πληροφοριακά ο κ. Καραμέλος δεν είχε την σύμφωνη γνώμη ούτε του Προεδρείου της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ αλλά ούτε και του Προέδρου του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλε, ήταν μια αποκλειστικά προσωπική του επιλογή αγνοώντας τους Βορειοηπειρωτικούς φορείς. Ο κ. Καραμέλος στο παρελθόν είχε επιχειρήσει να διεκδικήσει την θέση του στα βουλευτικά έδρανα μέσω δικού του κόμματος, του ΚΑΔΕ. Είχε αποχωρήσει απ' το ΚΕΑΔ για να ιδρύσει το δικό του κόμμα και εν συνεχεία αφού οι προσπάθειές του δεν καρποφόρησαν επέστρεψε ξανά στο ΚΕΑΔ.

Θεωρούμε χρέος του Προέδρου της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Κάγιου να διαγράψει τον κ. Καραμέλο απ' την οργάνωση διότι αναλαμβάνοντας την βουλευτική έδρα πατρονάρει την κατά κοινή ομολογία πιο ανθελληνική κυβέρνηση στην Αλβανία τα τελευταία χρόνια καθώς επίσης αγνόησε την γραμμή της οργάνωσης.

Σας παραθέτουμε μεταφρασμένη την δημόσια δήλωση του κ. Καραμέλου στα αλβανικά ΜΜΕ.

Σχετικά με την στάση μου για την βουλευτική θέση

Η κοινοβουλευτική κατάσταση μετά την παράδοση της βουλευτικής έδρας των βουλευτών της αντιπολίτευσης έχει ανησυχήσει όλη την εγχώρια και ξένη κοινή γνώμη και έχει ηλεκτρίσει το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι της χώρας προσπαθώντας να την ωθήσει σε ανεξέλεγκτες εκρήξεις με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Στο ισχυρό κύμα των πρωτοφανών παραιτήσεων δεν συμμετείχα για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως λόγω του σεβασμού προς το σύνταγμα της χώρας, τον εκλογικό νόμο και της ουσιώδης σχέσης βουλευτή – ψηφοφόρου, και γιατί όλα αυτά είναι βασικά και αποτελούν θεμέλιο του δημοκρατικού πολιτισμού.

Τότε ακριβώς, προτού εκφράσω την στάση μου, διοργάνωσα μια ακροαματική διαδικασία κατά τις τελευταίες δέκα μέρες, με το προεδρείο, το γενικό συμβούλιο, τους προέδρους των υποπαραρτημάτων της οργάνωσης της Ομόνοιας και ΚΕΑΔ, τους εκπροσώπους των συλλόγων των μειονοτήτων, σε όλη την περιφέρεια της Κορυτσάς, με την πεποίθηση πως η εντολή για την θέση του βουλευτή ανήκει σε εκείνους που κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2017 έδωσαν το μέγιστο πολιτικά, συμβάλλοντας ξεκάθαρα στην διεκδίκηση του τέταρτου εισιτηρίου της αντιπολίτευσης για την βουλή στην περιφέρεια της Κορυτσάς. Η απόφαση τους, μετά από διεξοδικές και σοβαρές συζητήσεις ήταν εξίσου ξεκάθαρη και χωρίς ενδοιασμούς: Πρέπει να δεχτώ την θέση του βουλευτή στην Περιφέρεια της Κορυτσάς. Τα βασικά επιχειρήματα που οδήγησαν στην απόφαση αυτή είναι.

·Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην περιφέρεια της Κορυτσάς και η οργάνωση της Ομόνοια, αλλά και όλη η βασική δομή του ΚΕΑΔ της περιφέρειας, η λογικά τεκμηριωμένη άποψη και το δημοκρατικό πνεύμα που τους χαρακτηρίζει, απαιτεί να έχει την φωνή που τους εκπροσωπεί στην Βουλή, στο μέρος που αποτελεί το ιερό της δημοκρατίας σε μια πλουραλιστική κοινωνία.

·Οι φιλοδοξίες ένταξης της χώρας, η ακτινογραφία της στάσης του διεθνή παράγοντα όπως τον ΉΠΑ και της ΕΕ όπως και οι ανεκτίμητες αξίες της δημοκρατίας που μας εμπνέει η Αρχαία Ελλάδα είναι καθοριστικά για μας.

·Τίποτα δεν θα αλλάξει στην αντιπολιτευτική μας πορεία, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε για την αλλαγή που ζητά η αντιπολίτευση, την απομάκρυνση αυτής της διεφθαρμένης, και ανίκανης κυβέρνησης που ύποπτης για την συμμετοχή της σε παράνομο εμπόριο ναρκωτικών και στο έγκλημα, που καθημερινά αυξάνει προοδευτικά την κοινωνική ανέχεια, που καταπατά ξεκάθαρα τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του ανθρώπου και των μειονοτήτων, πάντα στα δημοκρατικά πλαίσια.

Έτσι ανεξάρτητα από την προσωπική μου άποψη, είμαι υποχρεωμένος να σεβαστό την απόφαση των ψηφοφόρων μου, αυτών που με την Ομόνοια και το ΚΕΑΔ Κορυτσάς έχουν προσφέρει στην επίλυση των προβλημάτων πολλών συνανθρώπων, στην δημοκρατική εξυγίανση και την ανάπτυξη της κοινωνίας της Κορυτσάς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου