Η ΕΕ πιέζει την Αλβανία για άρση της βουλευτικής ασυλίας

Αποτυχία ψήφισης νομοσχεδίου για μεταρρύθμιση της ασυλίας των βουλευτών θα οπισθοδρομήσει σοβαρά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.


Η Αλβανική αντιπολίτευση, την οποία ηγείται ο Έντι Ράμα, υποστήριξε πως η μεταρρύθμιση της κοινοβουλευτικής ασυλίας είναι ανεπαρκής χωρίς εγγυήσεις περί συνταγματικής ελευθερίαςΑξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτρέπει την Αλβανία να άρει το καθεστώς ασυλίας που απολαμβάνουν βουλευτές και άλλα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη προτού εκτροχιάσει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Αλβανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως στόχος τους είναι να επιτύχουν καθεστώς υποψήφιας της ΕΕ τον Οκτώβρη, ενώ οι Βρυξέλλες έχουν σηματοδοτήσει πως οι μεταρρυθμίσεις της χώρας πρέπει να συνεχιστούν.

"Ο περιορισμός της ασυλίας είναι εξαιρετικά σημαντικός για μας. Αποτελεί βασικό στοιχείο στον αγώνα κατά της διαφθοράς", δήλωσε ο Στέφανο Σανίνο, γενικός διευθυντής διεύρυνσης της EC. "Ωστόσο, η πολιτική τάξη της Αλβανίας μεταμορφώνει κάθε ένα ζήτημα σε μάχη".

Το Δημοκρατικό κόμμα και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα συμφωνούν κατ' αρχήν να εγκρίνουν τις συνταγματικές αλλαγές που οδηγούν σε μεταρρύθμιση της ασυλίας. Αμφότερα ανέφεραν πως η εισαγγελική υπηρεσία μπορεί να μηνύει βουλευτές, ωστόσο θα πρέπει να ζητά την έγκριση του κοινοβουλίου για τη σύλληψή τους.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση απαιτεί αλλαγές στο σύνταγμα οι οποίες θα επιτρέπουν στο γενικό εισαγγελέα και σε δικαστές συνταγματικών και ανώτερων δικαστηρίων να διορίζονται με γενική πλειοψηφία -- κίνηση η οποία θα δώσει στην αντιπολίτευση λόγο αναφορικά με τους διορισμούς.

Ο περιορισμός της ασυλίας των βουλευτών είναι σημαντικός ωστόσο δεν αρκεί για να σταματήσει η διαφθορά, ανέφερε ο Σάιμιρ Ταχίρι, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

"Εάν περιορίσουμε μόνο την ασυλία, σκεφτείτε πόσο αναποτελεσματικός θα είναι ο αγώνας ενάντια στη διαφθορά, τη στιγμή που η εισαγγελική υπηρεσία, οι υπηρεσίες πληροφοριών και οι δικαστικές υπηρεσίες τελούν όλες υπό την εντολή του πρωθυπουργού", δήλωσε ο Ταχίρι.

Ο Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα έχει απειλήσει ότι θα συγκαλέσει δημοψήφισμα, ωστόσο ο Ταχίρι ανέφερε πως δεν είναι απαραίτητο.

"Έχουμε συμφωνήσει για τη μεταρρύθμιση της ασυλίας και δεν μπορούμε να ζητήσουμε από το λαό να ψηφίσει σε δημοψήφισμα για ένα θέμα στο οποίο έχουν όλοι συμφωνήσει", ανέφερε.

Η βουλευτική ασυλία έχει αποτελέσει ζήτημα διαλόγων και διαφέρει ανά την περιοχή. Στο Κοσσυφοπέδιο, οι βουλευτές μπορούν να συλλαμβάνονται ή να κρατούνται μετά από έγκριση του κοινοβουλίου.

Οι βουλευτές του Κοσσυφοπεδίου μπορούν και αυτοί να συλλαμβάνονται και να κρατούνται χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου εάν συλληφθούν για παράνομη πράξη η οποία τιμωρείται με ποινή φυλάκισης πέντε ή περισσότερα έτη.

Αντιθέτως, οι Ελληνικές Αρχές δεν μπορούν να διερευνήσουν κάποιο βουλευτή εάν δεν άρει το κοινοβούλιο την ασυλία του.

Εκπρόσωποι του κυβερνώντος συνασπισμού ανέφεραν πως η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί το ζήτημα της μεταρρύθμισης της ασυλίας για να αρνηθεί το καθεστώς υποψήφιας της ΕΕ στην Αλβανία αυτό το έτος.

"Παίζουν πολύ επικίνδυνο παιχνίδι, λόγω του ανοικτού λογαριασμού που έχουν με τον Αλβανικό λαό. Ο τελευταίος θα τους πληρώσει με το ίδιο νόμισμα στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2013", ανέφερε ο Ενκελέιντ Αλιμπεράι, βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Αλιμπεράι εξήγησε πως η κυβερνητική πλειοψηφία δεν ανέφερε πως δεν πρόκειται να ψηφίσει πρόσθετα ζητήματα σχετικά με την αναθεώρηση του συντάγματος.

"Ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε ανοικτοί σε συζητήσεις για ζητήματα που επικαλείται το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ωστόσο δεν συμφωνούμε με το γεγονός ότι η αντιπολίτευση θέτει ως όρο την ψήφιση της μεταρρύθμισης για την ασυλία με άλλα ζητήματα", ανέφερε ο Αλιμπεράι.

Ωστόσο κάποιοι ειδικοί όπως η Μίλβα Ικονόμι, εκτελεστική διευθύντρια του Agenda Institute, ΜΚΟ η οποία αναλύει τη δημοκρατία και την καλή διακυβέρνηση στην Αλβανία, υποστήριξε πως η διαφύλαξη της πολιτικής και θεσμικής ελευθερίας είναι εξίσου σημαντική με τη μεταρρύθμιση της ασυλίας.

Η Ικονόμι εξήγησε πως το σύστημα ελέγχων και ισορροπιών έχει καταστραφεί και πως όλοι οι διορισμοί γίνονται κατόπιν εντολής της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

"Ο περιορισμός της ασυλίας αποτελεί ζήτημα που σχετίζεται στενά με την ισορροπία της εξουσίας και πρέπει να προστατεύεται εξίσου, πάνω απ' όλα, αποφεύγοντας την πολιτική ενορχήστρωση των θεσμών", ανέφερε η Ικονόμι.


Southeast European Times στα Τίρανα

Νέες συλλήψεις παράνομων μεταναστών στην Δρόπολη
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη