Συγκίνηση και Δέος για τους 573 πεσόντες που αναπαύονται για πάντα στην ματωμένη γη της Κλεισούρας (βίντεο)

Συγκίνηση και Δέος για τους  573 πεσόντες που αναπαύονται για πάντα στην ματωμένη γη της  Κλεισούρας (βίντεο)

Η θρησκευτική τελετή ενταφιασμού των οστών πεντακοσίων εβδομήντα τριών (573) Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Κλεισούρας στην Βόρειο Ήπειρο, δημιούργησε ρίγη συγκίνησης και δέος… εκεί στον τόπο που πολέμησαν και θυσιάστηκαν. Όλοι παρευρισκόμενοι με τα μάτια βουρκωμένα και τρεμάμενη φωνή ψέλλισαν “Αιωνία τους η Μνήμη”.

Με την συγκεκριμένη τελετή έκλεισε ένα μικρό κεφάλαιο στο ιστορικό χρέος που οφείλουμε απέναντι στους Έλληνες πεσόντες που θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας. Δικαιώνοντας έτσι και τους αγώνες της “Ένωσης Τέκνων, Συγγενών & Φίλων Πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41”.

Στη νεκρώσιμη τελετή χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος και παρέστησαν η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Ελένη Σουρανή, ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας Συνταγματάρχης Χρήστος Μπακιρτζής, ο Συντονιστής της ομάδας εργασιών πεδίου Νίκος Κύργος, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες , ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Κάγιος και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δρόπολης Μιχάλης Μάνος.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι συγγενείς δεν παρευρέθηκαν στην συγκεκριμένη τελετή παρά τις αντιδράσεις τους διότι το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ακολούθησε την διαδικασία μιας μικρής και απλής τελετής που προφανώς έχει συμφωνήσει με την Αλβανία.

Επίσης στον χώρο του κοιμητηριού δεν επέτρεψαν την είσοδο σε ΜΜΕ εκτός από την κάμερα της δημόσιας αλβανικής τηλεόρασης.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών οι εργασίες αναζήτησης και εκταφής θα συνεχισθούν στις περιοχές της Κοσσίνας, της Κλεισούρας και της Πρεμετής, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΕΕ). Η εν λόγω Επιτροπή είναι αρμόδια για την εφαρμογή της σχετικής Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδος-Αλβανίας που προβλέπει την αναζήτηση, εκταφή, προσδιορισμό της ταυτότητας και ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου του 1940-1941, καθώς και την κατασκευή κοιμητηρίων στο έδαφος της Αλβανίας για τον ενταφιασμό τους.

Σημειώνεται, ιδίως για τις ενώσεις συγγενών και φίλων των αποθανόντων, ότι στις 28 Οκτωβρίου θα διοργανωθεί από εκπροσώπους της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Αλβανίας επίσημη τελετή σε ανάμνηση των πεσόντων. Παρόμοιες τελετές θα διοργανώνονται την 28η Οκτωβρίου κάθε έτους, σύμφωνα με το άρθρο 1§8 της Διακρατικής Συμφωνίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου