Σκληρές προειδοποιήσεις από τον πρόεδρο της Αλβανίας για το πολιτικό σκηνικό και τις εξελίξεις στην χώρα το 2017

Σκληρές προειδοποιήσεις από τον πρόεδρο της Αλβανίας για το πολιτικό σκηνικό και τις εξελίξεις στην χώρα το 2017

Μία μετά την άλλη οι σκληρές προειδοποιήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Μπουγιάρ Νισάνι για τις προκλήσεις που εμπεριέχει το πολιτικό σκηνικό και εξελίξεις κατά το τρέχον έτος 2017. Σε ομιλία του σε επίσημο δείπνο για το Νέο Έτος μίλησε για εμπεριστατωμένη έκθεση των αρμοδίων υπηρεσιών της χώρας για την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων σπόρου ινδικής κάνναβης προς σπορά εκτάσεων και αυτή τη χρονιά. Συνέδεσε δε τη δράση των αποθρασυνόμενων οργανωμένων ομάδων με το γεγονός ότι πρόκειται για εκλογικό έτος.

Χθες μιλώντας σε δεξίωση που παρείχε για τα ΜΜΕ ήταν ακόμη πιο άμεσος κάνοντας λόγο για τα ενδεχόμενα οι εγκληματικές οργανώσεις να αναμειχθούν στην εκλογική διαδικασία προκειμένου να επηρεάσουν το αποτέλεσμα και υποδείξουν τη σύνθεση της επόμενης Βουλής.

Προφανώς στα χείλη του Προέδρου της Δημοκρατίας, και τι στους τελευταίους μήνες της θητείας του δεν αποτελούν φλύαρη κινδυνολογία προκειμένου να επηρεάζει αρνητικά την εικόνα της κυβέρνησης καθώς πολιτικά ανήκει στην αντιπολίτευση. Από πλευράς της Κυβέρνησης τηρείται σιωπή και για τις δύο καταγγελίες. Αφενός μεν να μειώσουν ή και ακυρώσουν στ αυτιά της κοινής γνώμης την ηχώ αυτών προεδρικών ανησυχιών καταγγελιών και αφετέρου ενδεχομένως να υποδηλώσει την αποφασιστικότητα της να βαδίσει μέχρι τέλος το δρόμο αυτό. Διότι είναι σαφή το υπονοούμενο του Προέδρου για το ποιος επιτρέπει την εισαγωγή των σπόρων και καλύπτει τους καλλιεργητές όπως επίσης για το ποιος είναι ο επωφελούμενος απ’ την αθέμιτη ανάμειξη στην εκλογική διαδικασία παρακρατικών ομάδων.

Οι προειδοποιήσεις αυτές του Προέδρου συνάδουν με δημοσιεύματα κορυφαίων πολιτικών αναλυτών στην Αλβανία που εμπεριέχουν δυσοίωνες προβλέψεις σχετικά όχι απλώς με την ομαλότητα της πολιτικής αυτής χρονιάς αλλά διαβλέπουν πιθανότητες αστάθειας σε βαθμό εκτροχιασμού και βίαιων συγκρούσεων. Η αδυναμία ουσιαστικής βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις εκλογικές διαδικασίες, ο αυταρχικός τρόπος διακυβέρνησης απ’ το Ράμα, η πίεση της παραοικονομίας που εν πολλοίς στηρίζεται στη διακίνηση ναρκωτικών, η διαφθορά και άλλα συναφή φαινόμενα δεν αποκλείεται να οδηγήσουν τη χώρα σε συγκρούσεις ανεξέλεγκτες. Πολλοί εκ των αναλυτών διαβλέπουν εντάσεις μετά τις εκλογές τις οποίες προβλέπουν να γίνουν υπό κλίμα φόβου και χρηματισμού των ψηφοφόρων άλλοι δε ακόμη και την άνοιξη.

Τα σενάρια είναι όντως ανησυχητικά και φέρνουν πίσω στη μνήμη την περίοδο του 1997. Κάπως έτσι είχε και τότε το σκηνικό καθότι είχαν προηγηθεί συμπεριφορές καθεστωτικής καταπίεσης της κοινωνίας και κυρίως εκλογές βίας και νοθείας τον Ιούνιο 1996. Η οικονομική κατάσταση έμοιαζε πολύ με τη σημερινή. Κοινωνική εξαθλίωση και μια ψευδαίσθηση οικονομικής δραστηριότητας απ’ τις παρατράπεζες που είχαν συγκεντρώσει τις οικονομίες των αλβανών πολιτών. Τη θέση τους σήμερα έχουν πάρει οι εν λόγω οργανωμένες ομάδες που ασχολούνται με τα ναρκωτικά: καλλιέργεια και εμπορία.

Υπάρχει και μια διαφορά. Τότε η Ευρώπη και δη η Ελλάδα ζούσε ημέρες ευπορίας και έγινε η γωνιά στην οποία ακούμπησαν την ελπίδας τους χιλιάδες Αλβανοί πολίτες.

Εν πάση περιπτώσει και σε ότι άμεσα αφορά την Εθνική Ελληνική Μειονότητα τέτοιες προβλέψεις προμηνύουν ότι το χειρότερο δύναται της συμβεί και θα πρέπει η εμπειρία εκείνης της περιόδου της χρησιμέψει για έγκαιρη δράση. Το 1997 αποτελεί την πλέον σκοτεινή περίοδο στη μετακομμουνιστή περίοδο. Σχεδιασμένα ή όχι από τουρκικές υπηρεσίες, ή ως παράπλευρη συνέπεια, ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός υπέστη εκείνη την περίοδο βίαιο ξεριζωμό. Η ένταση των εμφύλιων συγκρούσεων είχε επίκεντρο τις περιοχές όπου ιστορικά και σε σημαντικούς αριθμούς ζει η ΕΕΜ. Έφυγαν εκατοντάδες οικογένειες υπό κλίμα πανικού για την Ελλάδα. Έκλεισαν σχολεία τα οποία δεν μπόρεσαν να επανακάμψουν. Σκοτώθηκαν άνθρωποι τραυματίζοντας την αίσθηση ασφάλειας σε πολλά χωριά και πόλεις μας. Ταυτόχρονα δε ειδικά στα παράλια Αγίων Σαράντα – Εξαμιλίων συντελέστηκε η μαζικότερη μεταφορά ξένων προς την περιοχή πληθυσμών…

Το όλο σκηνικό δείχνει να στόχευε τον εδώ Ελληνισμό παρά τις άλλες όψεις που εξωτερικά πρόβαλε. Η Ελλάδα έδειξε αδυναμία προστασίας του Ελληνισμού. Ας φανταστεί κανείς ότι στις περιοχές αυτές προκειμένου να αποκαταστήσει την τάξη και ασφάλεια εγκαταστήθηκαν κυρίως Ιταλοί και ένα τάγμα Ρουμάνων ανέμπειρων και ελαχίστως ενδιαφερομένων για τα τεκταινόμενα. Και όλα αυτά βέβαια πολύ καθυστερημένα αφού η δημογραφική αφαίμαξη είχε συντελεσθεί.

Οι μνήμες γυρίζουν έντονα και σε σχέση με τα σημάδια που έδειχναν ότι η κατάσταση εκτροχιάζεται. Και πάλι υπήρχε έντονη εγκληματικότητα ενώ όλους του χειμερινούς μήνες λεηλατούνταν νοικοκυριά, στάνες και επιχειρήσεις Βορειοηπειρωτών.

Η επιστροφή σ’ αυτές τις μνήμες 20 χρόνια μετά δεν είναι κινδυνολογία. Είναι υπενθύμιση ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν. Και εάν η μη επανάληψη των συγκρούσεων δεν εξαρτάται από μας η καλύτερη προληπτική πολιτική για την μείωση των ενδεχόμενων συνεπειών στον ελληνικό πληθυσμό μπορεί να μελετηθεί.

Πηγή: tachydromos.org

Εκλογές 2017 στην Αλβανία: Εκλογική κατάλογοι δια ...
Στα λευκά η Βόρειος Ήπειρος (Φωτο)
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη