Το ναυάγιο της επένδυσης 450 εκατ. ευρώ της OMNIX στην Αλβανία

Το ναυάγιο της επένδυσης 450 εκατ. ευρώ της OMNIX στην Αλβανία

Η εταιρεία OMNIX του λιβανο-αμερικανού Faad Mitri είχε κλείσει συμφωνία με την αλβανική κυβέρνηση για επενδύσεις στον τουρισμό συνολικής αξίας 450 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι επενδύσεις θα δημιουργούσαν 1.200 νέες θέσεις εργασίας εντός του 2018.

Το όλο deal της κυβέρνησης Ράμα με τους επενδυτές επιμελήθηκε προσωπικά η υπουργός Οικονομικών Μίλβα Ικόνομι η οποία βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους.

Μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια ήταν αυτή που ανέτρεψε τα σχέδια και τίναξε την επένδυση στον αέρα, μια λεπτομέρεια που η αλβανική κυβέρνηση γνώρισε αλλά ο επενδυτής ενδεχομένως όχι. Η γη που παραχωρήθηκε στην εταιρεία OMNIX είχε ιδιοκτήτες, είχε δηλαδή καταπατηθεί από την Αλβανική κυβέρνηση και θα θυσιαζόταν στον βωμό του κέρδους δίχως να λογαριάσει κανείς την αντίδραση των νόμιμων ιδιοκτητών.

Μέχρι εδώ η υπόθεση μοιάζει με αρκετές άλλες στην Αλβανία όπου το κράτος αποφασίζει και διατάζει υφαρπάζοντας περιουσίες πολιτών και φυσικά πάντα οι ζημιωθέντες δεν βρίσκουν το δίκιο τους ακολουθώντας την δικαστική οδό.

Όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση οι κάτοικοι αποφάσισαν να ακολουθήσουν άλλη στρατηγική. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα αλβανικά μέσα, προσέλαβαν μπράβους οι οποίοι έστησαν ενέδρα στον μεγαλομέτοχο της OMNIX Faad Mitri και τον ξυλοκόπησαν άγρια μαζί με τον οδηγό του και στην συνέχεια τον απείλησαν πως αν δεν εγκαταλείψει την χώρα θα τον σκοτώσουν.

Περίπου 10 ημέρες αργότερα η OMNIX ανακοίνωσε την αποχώρηση της από την Αλβανία.

Ο Faad Mitri βρέθηκε θύμα των περιστάσεων σε μια υπόθεση που θα βάλει σε σκέψεις αρκετούς επίδοξους ξένους επενδυτές. Σπατάλησε χρόνο, χρήμα και ρίσκαρε την σωματική του ακεραιότητα. Όταν μια χώρα δεν σέβεται την ιδιωτική περιουσία και το δικαστικό της σύστημα είναι απόλυτα ελεγχόμενο από την κυβέρνηση και τους μεγαλοκαρχαρίες, οι πολίτες θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν "άλλες" μεθόδους για να διεκδικήσουν το δίκιο τους.

ΕΣΒΗ 1914 στη Συνδιάσκεψη του ΟΑΣΕ: Αυτονομία στη ...
Αλβανία: Απειλές του οργανωμένου εγκλήματος εις βά...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη

X

Right Click

No right click