Άρθρο της Gazeta Shqiptare για την προτομή του Αριστοτέλη

Διαβάστε τις δηλώσεις του κ. Λούτση και τις πληροφορίες από τη Μητρόπολη.

 

Η προτομή του Αριστοτέλη Γκούμα αφαιρέθηκε από την αυλή της εκκλησίας «Άγιοι Πάντες» στη Χιμάρα. Η εν λόγω είδηση ​​δημοσιεύτηκε, στα περισσότερα «βορειοηπειρωτικά» blogs, που καταγράφουν το θυμό τους με την κίνηση και κατηγορούν την σεβασμιότητά του τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου, Δημήτριο, ο οποίος ήταν εναντίον της τοποθέτησης αυτής της προτομής κατά τον χρόνο των εγκαινίων της. Εν τω μεταξύ, μαθαίνουμε ότι η προτομή του αείμνηστου Γκούμα, ο οποίος σκοτώθηκε στις 12 Αυγούστου 2010, ως αποτέλεσμα του ατυχήματος ανάμεσα σε αυτόν και πέντε νέους από τον Αυλώνα, μεταφέρθηκε στο νεκροταφείο Χιμάρας. Επίσης μαθαίνουμε, ο πατέρας του Αριστοτέλη Γκούμα, ο Ηλίας Γκούμας, επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Αναστάσιο, όπου εξέφρασε την ανησυχία του για τις πιέσεις για την απομάκρυνση της προτομή του στην αυλή της εκκλησίας. «Τόσο ενοχλητική είναι η προτομή του γιου μου στην αυλή της εκκλησίας;". Αυτή την ερώτηση έθεσε ο Γκούμας στον Γιαννουλάτο, ενώ σύμφωνα με το "ΟΡΑΜΑ", η μακαριότητά του απάντησε ότι αυτό είναι ένα πολιτικό και όχι θρησκευτικό ζήτημα. Ωστόσο, επικοινώνησε με την "Γκαζέτα Σκιπτάρε" σε σχέση με αυτή την γεγονός, ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος MEGA, Ζήσος Λούτσης, δήλωσε ότι το «κόμμα MEGA θεωρεί ότι η περίπτωση της απομάκρυνση της προτομής δεν έχει καμία σχέση με την τιμή ή την ατίμωση του προσώπου του Αριστοτέλη Γκούμα, αλλά με την ανεξαρτησία της εκκλησίας από την πολιτική. Πιστεύουμε ότι η τοποθέτηση της προτομής έπρεπε να έχει γίνει με την σύμφωνη γνώμη του μητροπολίτη Αργυροκάστρου, αλλά αυτό δεν συνέβη. Υπό αυτές τις συνθήκες, η τοποθέτηση της προτομής έπρεπε να ορισθεί από το Δημαρχείο Χιμάρας, επειδή η περιοχή διοικείται από αυτή την αρχή», -. δήλωσε ο Λούτσης.

 

 

 

Σύγκρουση με τον Μητροπολίτη


«Μετά από τη συνεχή πίεση των ανθρώπων της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, η οικογένεια του Αριστοτέλη Γκούμα και τα μέλη της εκκλησίας του" Αγίων Πάντων" αφαίρεσαν, επτά μήνες μετά την τοποθέτησή της την προτομή του νεκρού ήρωα  της Χιμάρας Αριστοτέλη Γκούμα» - γράφει "Το Όραμα". Εν τω μεταξύ, πηγές από τη Μητρόπολη του Αργυροκάστρου επικοινωνώντας με την εφημερίδα «Γκαζέτα Σκιπτάρε» εξέφρασαν ότι η απόφαση για την απομάκρυνση της προτομής λήφθηκε από την πλευρά της οικογένειας, η οποία επτά μήνες μετά τα αποκαλυπτήριά της, αποφάσισε να την βγάλουν από την αυλή της εκκλησίας και να τοποθετήσουν στο κοιμητήριο της πόλης.

Η σύγκρουση μεταξύ του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου και των εκπροσώπων της ελληνικής μειονότητας στη Χιμάρα, γεννήθηκε κατά τη στιγμή της τοποθέτησης της προτομής του στην αυλή της εκκλησίας. Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης αντιτάχθηκε έντονα στην κίνηση αυτή, χαρακτηρίζοντάς την ως παραβίαση της εκκλησιαστικής τάξης και η εκκλησία της «Αγίων Πάντων» δεν θα λειτουργούσε έως την αφαίρεση της προτομής. «Είναι ένα θέμα για την εκκλησιαστική τάξη, η οποία πρέπει να διατηρηθεί και εκεί παραβιάστηκε. Όχι μόνο είναι αυτό καταπατήθηκε η περιοχή, αλλά παραβιάστηκε η εκκλησιαστική τάξη. Ο σεβασμός στη μνήμη του θύματος παραμένει ως μέγιστο, οι θέσεις της Εκκλησίας είναι σαφείς σχετικά με αυτό το θέμα. Αλλά όσον αφορά την τοποθέτηση της προτομής, λέμε ότι είναι θέμα παραβίασης της εκκλησιαστικής τάξης , - λένε την ίδια στιγμή πηγές από τη Μητρόπολη Αργυροκάστρου. Αξίζει να σημειωθεί, από τότε, η εκκλησία των «Αγίων Πάντων» στη Χιμάρα παρέμενε κλειστή.

 

 

Αλληλογραφία


«Το Όραμα» έγραψε ότι από τον Ιανουάριο έχουν αρχίσει να εντείνονται οι πιέσεις της Εκκλησίας οι επίτροποι της εκκλησίας "Αγίων Πάντων" για την αφαίρεση της προτομής από την αυλή της εκκλησίας. "Ευρισκόμενος υπό αυτές τις συνθήκες, ο πατέρας του Αριστοτέλη, Ηλίας Γκούμας αποφάσισε να αποστείλει επιστολή στον επικεφαλή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, Αναστάσιο Γιαννουλάτο, για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση και τελικά να σταματήσει η αντιπαράθεση με το τι συμβαίνει. Σε ένα σημείο της επιστολής, ο Ηλίας Γκούμας ρώτησε αν το μνημείο που υπενθυμίζει τη θυσία του γιου του, είναι ένα σημαντικό αγκάθι στην Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας. Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος έκανε τηλεφωνικά σαφές ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό και διεθνές.»- Ολοκληρώνει το άρθρο του «Το Όραμα».

 

 

Αστυνομία: Νέοι χτύπησαν και έκρυψαν


Ήταν στις 22:00 της 12ης Αυγούστου 2010, όπου, όπως γνωστοποιεί αστυνομία του Αυλώνα, ο Aleksandër Gjokaj, o Bledar Meminaj, o Andi Kotorri και ο Juxhin Mustafaraj, οδηγώντας ένα αυτοκίνητο τύπου "Audi", χρώματος γκρι, με αγγλικές πινακίδες, με οδηγό τον Ιλίρ Μούκα, στον οδικό άξονα μεταξύ Χιμάρας (πόλη) – Χιμάρα (χωριό), μετά από μια συζήτηση με τον Αριστοτέλη για ασήμαντα θέματα, τον έχουν χτύπησαν με το αυτοκίνητό τους, προκαλώντας ακαριαίο θάνατο. Αμέσως μετά από αυτό το γεγονός απομακρύνθηκαν και κρυφτήκαν στην περιοχή του χειμάρρου της Βίσας, όπου τηλεφώνησαν σε τρεις φίλους τους, τον Endrit Salataj, τον Dijon Bushi και τον Fabjon Jahaj, οι οποίοι κινούνταν πίσω τους με όχημα με πινακίδες VL 8312 C,, κατά τη στιγμή του γεγονότος. Αυτά τα τρία πρόσωπα πήραν τον πολίτη Ιλίρ Mukaj και απομακρύνθηκαν κατευθυνόμενοι προς το Γυάλι, για να τον κρύψει.

 

 

Μετάφραση αναγνώστη μας

Δελτίο τύπου ΠΟΑ για Πύρρο Δήμα
Ο Πύρρος στην Νέα Υόρκη (φωτογραφία)
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη