Κινεζική πετρελαϊκή εξαγοράζει την Bankers Petroleum και τα κοιτάσματα πετρελαίου της στην Αλβανία

Κινεζική πετρελαϊκή εξαγοράζει την Bankers Petroleum και τα κοιτάσματα πετρελαίου της στην Αλβανία

Η "Bankers Petroleum", μια καναδική εταιρεία εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου στην Αλβανία, πωλήθηκε στην κινεζική εταιρεία "Petroleum Geo-Jade Corporation", μία από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες και φυσικού αερίου στην Κίνα.

Η "Bankers" ανακοίνωσε την είδηση αυτή μέσα από την ιστοσελίδα της, όπου αναφέρει ότι επιτεύχθηκε συμφωνία έναντι της τιμής των 575 εκατομμυρίων καναδέζικων δολαρίων.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η συμφωνία έχει λάβει την ομόφωνη έγκριση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της "Bankers". Οι μετοχές αποτιμώνται στα 2,2 δολάρια.

Η "Geo-Jade" που θα ελέγχει τα κοιτάσματα πετρελαίου στην Αλβανία, είναι μία από τις μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Σανγκάης. Το κεφάλαιο της υπολογίζεται σε 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εν λόγω εταιρεία έχει κάνει πολλές επενδύσεις στην Κεντρική Ασία, στην Κίνα και στη Βόρεια Αμερική.

Εν τω μεταξύ η "Bankers Petroleum" δραστηριοποιείται στην Αλβανία για αρκετά χρόνια. Κατείχε πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή Πατός- Μαρίνζα, στην Κουτσόβα και σε ορισμένες άλλες περιοχές.

Τελευταία η εταιρεία είχε τεταμένες σχέσεις με την κυβέρνηση του Έντι Ράμα, ειδικά μετά την πρόσφατη διαρροή των πηγαδιών πετρελαίου στην περιοχή Μαρινεζ, όπου σημειώθηκαν σοβαρές ζημίες σε πολλά νοικοκυριά στα γύρω χωριά.

Η "Bankers" έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για φοροδιαφυγή από τις αρχές και μάλιστα η υπόθεση έφθασε και στο διεθνές δικαστήριο διαιτησίας. Στο τέλος όμως οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία διακανονισμού.

Η "Bankers" εμφανίζεται πρώτη φορά στην Αλβανία το 2004 όπου μετά από συμφωνία με την τότε κυβέρνηση του Φατός Νάνο, απέκτησε μία από τις πλουσιότερες σε αποθέματα κοιτασμάτων πετρελαίου περιοχές όχι μόνο στην Αλβανία αλλά σε όλα τα δυτικά Βαλκάνια - την Πατος - Μαρινζα. Τα έσοδα της τα τελευταία 10 χρόνια στην Αλβανία ήταν πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά και του Αλβανού ομόλογού τ...
Η ελληνική εκπομπή "Περπατώντας στον τόπο μας" (βί...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη