Αλβανία - Ελλάδα, ντροπιαστικές εξελίξεις

Σημερινό πρωτοσέλιδο της Gazeta Shqiptare (3/2/2012):

Αλβανία - Ελλάδα, ντροπιαστικές εξελίξεις

 

ΑΘΗΝΑ: "Η καταδίκη σε φυλάκιση δίχως αναστολή για τον Ναούμ Ντίσιο αποτελεί ντροπή για την ανάπτυξη των σχέσεων της Ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία και αναμφίβολα επηρέασε τις σχέσεις των δύο χωρών ".

 

Έτσι απάντησε Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Σταύρος Δήμας σε ερώτημα των βουλευτών του  ΛΑΟΣ Αθανάσιου Πλεύρη και Γεωργίου Ανατολάκη που έγινε στις 07.02.2012. Στην ερώτησή τους, οι δύο βουλευτές του κόμματος, που είναι γνωστό για τις θέσεις του για την "Βόρειο Ήπειρο", ζήτησαν εξηγήσεις από τον επικεφαλή της διπλωματίας για τη στάση και την αντίδραση της Ελληνικής κυβέρνησης  σχετικά με την απόφαση του Αλβανικού δικαστηρίου να τιμωρήσει τον επικεφαλή της Ομόνοιας Κορυτσάς κ. Ναούμ Ντίσιο.

 

 

Ακριβώς ένα μήνα αργότερα, ο κ. Δήμας απάντησε στο ερώτημα των δύο βουλευτών λέγοντας ότι οι εξελίξεις αυτές είναι πολύ σημαντικές για το μέλλον της Αλβανίας στην ΕΕ, καθώς, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, η ΕΕ έχει επικρίνει συχνά το δικαστικό σύστημα της Αλβανίας. Ο κ. Δήμας δεν παραλείπει να αναφέρει την τελευταία έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αλβανία, δηλώνοντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα στην δικαιοσύνη είναι ακόμα αρκετά πρώιμο στάδιο στην χώρα. Στο τέλος της απάντησής του, ο κ. Δήμας δήλωσε ότι το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις και στην συνέχεια  θα καθορίσει την επίσημη θέση του.

 

Διαβάστε το ερώτημα των βουλευτών του ΛΑΟΣ:

 

 

Πειραιάς, 06/02/2012

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Toν Αξιότιμο Υπουργό Εξωτερικών.

ΘΕΜΑ: Έλληνας ομογενής καταζητείται στην Αλβανία γιατί   καλλώπισε μνημείο Ελλήνων πεσόντων.

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο μεγαλύτερος καταζητούμενος στην Αλβανία είναι ο Έλληνας ομογενής Ναούμ Ντίσο. Ο ομογενής που αποφεύγει την σύλληψη, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης από τα Αλβανικά δικαστήρια διότι προσπάθησε να καλλωπίσει το ηρώο που είναι αφιερωμένο στους Έλληνες πεσόντες του πολέμου του 1940-1941 στο νεκροταφείο του χωριού Μπομποστίτσα στην Κορυτσά. Οι Αλβανοί τον κατηγόρησαν προσχηματικά ότι κατέστρεψε αλβανικούς τάφους. Λόγω του γεγονότος ότι παραμένει ασύλληπτος, ειδική ομάδα των αλβανικών Ειδικών Δυνάμεων, εισέβαλε με όπλα και κουκούλες  διατης βίας στο σπίτι του κ. Ντίσο, αναζητώντας τον και προκαλώντας καταστροφές. Τα παραπάνω αποτελούν ακόμη ένα δείγμα της ανθελληνικής στάσης που τηρεί η Αλβανία απέναντι στους ομογενείς μας. Όπως δηλώνει μάλιστα ο κ. Ντίσο στον Ελληνικό Τύπο, η δίκη ήταν καθαρά πολιτική, ενώ βαθύτερη αιτία της καταδίκης του αποτελεί το γεγονός ότι δηλώνει Έλληνας, κάτι που δεν αποδέχονται οι Αλβανοί για την περιοχή της Κορυτσάς.

 

Συνεπώς ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.    Είναι ενήμερο το Υπουργείο για την συγκεκριμένη υπόθεση και με ποιόν τρόπο υπερασπίζεστε τους Ελληνες που διώκονται ακόμα στην γειτονική χώρα;

2.    Ποια είναι ποια η στάση που τηρείτε απέναντι στις πρακτικές βίας της Αλβανικής Κυβέρνησης και σε παρόμοια φαινόμενα εκφοβισμού των Ελλήνων ομογενών που δηλώνουν υπερήφανα την εθνικότητά τους;

3.    Έχει παρακολουθήσει το Υπουργείο την διεξαγωγή της δίκης; Εχετε ενημερωθεί για τυχόν παρατυπίες ή κατασκευασμένες κατηγορίες της άλλης πλευράς και με ποιόν τρόπο συμπαρασταθήκατε σε έναν Ελληνα που τίμησε τους τάφους των προγόνων του;

4.    Ποια είναι η στάση της Ελληνικής Πολιτείας απέναντι στην Αλβανική θέση ότι στην Κορυτσά δεν υπάρχουν Ελληνες ομογενείς; Με ποιόν τρόπο συμπαραστεκόσαστε σε αυτούς και τι κινήσεις κάνετε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους;

 

Οι  Ερωτώντες  Βουλευτές:

Ανατολάκης Γεώργιος,   Β΄ Πειραιώς - ΛΑ.Ο.Σ.

Πλεύρης Αθανάσιος, Α΄ Αθηνών – ΛΑ.Ο.Σ.

 

Διαβάστε την απάντηση του υπ.εξ. κ. Δήμα


ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ' αριθμ. 5477 από 7/2/2012 Ερώτηση των Βουλευτών κ. Γεωργίου Ανατολάκη και κ. Αθανασίου Πλεύρη

 

Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι πλήρως ενήμερο των εξελίξεων στην εν λόγω δικαστική υπόθεση. Έχουμε ήδη δηλώσει επανειλημμένως πως η απόφαση καταδίκης σε ένα έτος φυλάκιση χωρίς αναστολή του Ομογενούς Ναούμ Ντίσιου είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη για τις σχέσεις της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας με το αλβανικό κράτος, που επηρεάζουν, αναμφίβολα, και τις σχέσεις των δύο χωρών.

 

Τέτοιες σημαντικές εξελίξεις τίθενται παγίως και από πλευράς μας υπόψη των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Αλβανία επιθυμεί να γίνει μέλος. Συναφώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Γνωμοδότηση της επί του αιτήματος προσχώρησης της Αλβανίας στην Ε.Ε, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της για τη συνολική λειτουργία, την αποτελεσματικότητα και την ανεξαρτησία της αλβανικής Δικαιοσύνης, ενώ και στην τελευταία Έκθεση Προόδου της τόνισε πως η εναρμόνιση της Αλβανίας με τα ευρωπαϊκά κριτήρια στον τομέα της Δικαιοσύνης είναι σε πρώιμο στάδιο.

 

Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, προκειμένου να αξιολογήσουμε τον βαθμό συμμόρφωσης της Αλβανίας με τα πρότυπα που θέτει η Ε.Ε. για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και να καθορίσουμε την περαιτέρω στάση μας.

 

 

Ο Υπουργός Εξωτερικόν

Σταύρος Δήμας

Ο «Γολγοθάς» του επαναπατρισμού των Αλβανών
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη