Η ανεξαρτησία του Κοσόβου μη αναστρέψιμη πραγματικότητα κατά τον πρόεδρο της Αλβανίας

Η ανεξαρτησία του Κοσόβου μη αναστρέψιμη πραγματικότητα κατά τον πρόεδρο της Αλβανίας

"Η ανεξαρτησία του Κοσόβου είναι μη αναστρέψιμη πραγματικότητα" τονίζει ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς την πρόεδρο του Κοσόβου, Ατιφέτε Γιαχγιάγκα, με την ευκαιρία της σημερινής έβδομης επετείου της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

"Η έβδομη επέτειος της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας μου δίνει μεγάλη και ιδιαίτερη χαρά να εκφράσω εκ μέρους των πολιτών της Αλβανίας τις καλύτερες και αδελφικές ευχές για την ευημερία και την πρόοδο του Κοσόβου και όλων των πολιτών του" υπογραμμίζει στο μήνυμά του ο κ. Νισάνι.

Επισημαίνει ότι "οι σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου, πέρα από διακρατικές, είναι αδελφικές σχέσεις που συμβάλουν με τον καλύτερο τρόπο στην πολύπλευρη στρατηγική συνεργασία και είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών και των πολιτών μας, καθώς και της συνεργασίας σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο".

"Το Κόσοβο είναι σήμερα ένα ανεξάρτητο κράτος και αισθάνομαι πολύ χαρούμενος που αυτά τα επτά χρόνια της ανεξαρτησίας το Κόσοβο είναι μια ιστορία επιτυχίας. Η ανεξαρτησία του Κοσόβου είναι μια μη αναστρέψιμη πραγματικότητα και η υποστήριξη της ανεξαρτησίας του αποτελεί συνεισφορά στην ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή των Βαλκανίων και του Ευρωπαϊκού χώρου" σημειώνει ο πρόεδρος της Αλβανίας στο μήνυμά του και εκφράζει την πεποίθηση ότι το Κόσοβο σύντομα θα λάβει τη θέση που του αξίζει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα συνεχάρη τους πολίτες του Κοσόβου, με αφορμή την έβδομη επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας σε μήνυμά του μέσω Facebook, στο οποίο αναφέρει: "Ευτυχισμένη Ημέρα Ανεξαρτησίας με βαθύ σεβασμό προς όλους τους πεσόντες του απελευθερωτικού πολέμου!".

Η Αλβανία ήταν μεταξύ των πρώτων κρατών, που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσόβου τις πρώτες ώρες της 18ης Φεβρουαρίου του 2008.

Δήλωση του πρόεδρου της «ΟΜΟΝΟΙΑ» για την επέτειο ...
Τον Προκόπη Παυλόπουλο προτείνει ο πρωθυπουργός Α...
 
  1. Σχόλια (2)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (2)

This comment was minimized by the moderator on the site

Himara. Gr... Sevasmo ston Zerva ton Iroa, diokste ton tourkocami apo edo...min sas brizei o Mega Zerbas!

This comment was minimized by the moderator on the site

Το 1915-1916 προκειμένου να αλλάξει η πληθυσμιακή σύνθεση του Κοσόβου, έγινε ευρείας κλίμακας εποικισμός από τη Σερβία. Το Βασίλειο (τότε) των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων, αναγνώριζε μόνο τρεις εθνότητες, αυτές των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων, ενώ θεωρούσαν τους Αλβανούς ως μειονότητα. Πολλοί Αλβανοί και Σλαβόφωνοι μουσουλμάνοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, λόγω των μεταρρυθμίσεων των Σέρβων στο κτηματολόγιο, οι οποίες μεταρρυθμίσεις έπληξαν κυρίως τον αλβανικό πληθυσμό. Μάλιστα το 1935 και 1938 έγιναν δύο συμφωνίες από το Σερβικό βασίλειο, ώστε να μεταναστεύσουν 240.000 περίπου Αλβανοί στην Τουρκία αλλά τελικά αυτό δεν συνέβη λόγω που ξέσπασε ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Οι Σέρβοι διέπραξαν γενοκτονία στο Κόσοβο το 1913 όπως ομολογεί και ο Σέρβος σοσιαλιστής βουλευτής Kaskerovitch αλλά και Σέρβος στρατιωτικός και ανταποκριτής της εφημερίδος ‘Radnitchke Novice’ στο φύλλο της 9/22 Οκτωβρίου 1913 κ.α.

Στην πόλη Γιακόβα (ή Ντακόβιτσα) το 1999 οι Σέρβοι κατέστρεψαν πάνω από 9.500 σπίτια και σκότωσαν εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά (https://www.youtube.com/watch?v=T-HSrgm1Nmo & https://www.youtube.com/watch?v=7QnoEeTO8Rw). Τα ίδια έκαναν στην πόλη Πέγια, γνωστή στα ελληνικά ως Ιπέκιο (https://www.youtube.com/watch?v=pTWpOP29A_0 & https://www.youtube.com/watch?v=jZLBjzbST3w). Στην Βέλικα Κρούσα (Κρούσα ε Μάδε) οι Σέρβοι σκότωσαν όλους τους άντρες της περιοχής και σήμερα οι γυναίκες και τα ορφανά κατάφεραν να ορθοποδήσουν ύστερα από μία δεκαετία αφού έζησαν από βοήθειες.

Παρόμοια γεγονότα έκαναν οι Σέρβοι στο Βράνιε, στο Λεσκόβατς, στο Τρέγκου ι Ρι (Νόβι Παζάρ) κ.α.

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη