Κυριακάτικες πολιτικές εφημερίδες Αλβανίας

Κυριακάτικες πολιτικές εφημερίδες Αλβανίας

Himarë, grekët bëjnë planin Jahte në Porto Palermo

Himara më në fund përgatitet të ketë planin e vet të zhvillimit të zonës. I prezantuar në muajin nëntor të vitit të kaluar nga studio greke "Thimyo Papajanis" që ka hartuar projektidenë, bërja e këtij dokumenti ka kushtuar 220 mijë euro, në një bashki që fondet e buxhetit vjetor janë afërsisht 1.2 milionë euro. Detyra e projektit u tenderua nga administrata e Bashkisë 10 muaj më parë, dhe nënpërmjet këtij plani synohet zhvillimi i Himarës për 20 vitet e ardhshme. "Vizioni për zhvillimin e zonës përjashon turizmin masiv si në Durres, apo ndërtimet masive të shtëpive të dyta si në Sarandë. Modernizimi aty ka konsumuar burimet natyrore", tha gjatë prezantimit Thimyo Papajani.

Deri ditën e sotme, qyetarë dhe banorë të Himarës duhet të jepnin objeksionet e tyre për këtë projekt. Dhe pas kësaj projektideja do të duhet të marrë miratimin përfundimtar në Këshillin Kombëtar të Rregullimit të Territorit të Shqipërisë. Por pak njerëz dinë që ky projekt ishte varur

në muret e bashkisë dhe në një shkollë 9-vjeçare në Himarë. Ndërkohë që në faqen zyrtare të Bashkisë së Himarës nuk është vendosur fare.

 

KUNDËRSHTIMI

Ekspertët që konkuruan për të fituar projektin 220 mije euro nga bashkia e Himarës kritikojnë planin nga pikpamja e parasë. "Nuk ka një

analizë ekonomike",- thonë ata, duke shtruar pyetjen se cili është raporti midis investimeve dhe përfitimeve? Projekti sipas kriktikuesve nuk shpjegon mënyrën se çfarë zhvillimi do kenë burimet natyrore të zonës. Cilat do jenë llojet e reja të bizneseve dhe cila do jetë balanca ndërmjet shërbimeve dhe produkteve. Ideja deri tani është kryesisht e orientuar përgjithesisht në territoret pranë detit dhe në afërsi të tij, ndërsa malet janë lënë jashtë për një kohë të dytë. Disa nga zonat ku mendohet të ndërtohet dhe në një fare sensi të zhvillohet qyteti ndodhen në pozicione të kontestueshme thonë specialist të urbanistikës. "Trajtimi i porteve turistike ndodhet larg qytetit, kur mund të jenë të rëndësishme për kontaktin e qytetit me turistin që vjen nga deti" thonë oponentët. "Nuk është Himara aktualisht me infrastrukturën që ka, e orientuar drejt tregut turistik ndërkombëtar", tha gjatë prezantimit Thanos Pagonis. Profesor në degën arkitekturë pranë universëitetit të Athinës, ai ishte i dërguari vetëm nga studio Papajani (fituese e tenderit për hartimin e projektit).

 

CILI ËSHTË PLANI

Koncepti për Himarën që ka një juridiksion nga Palasa deri në Qeparo është zhvillimi i Turizmit lehtësisht masiv, që nuk shkatërron mundësinë e hapsirave për lloje tëtjera turizmi, siç është ai i agroturistik,kulturor, vullnetar, i kampingut, apo dhe elitar. Ky i fundit lejohet për momentin vetëm në Porto Palermo ku ish baza ushtarake e nëndetëseve, do kthehet në një port jahtesh dhe barkash me vela luksoze, sëbashku me një infrastructure vilash dhe shërbimesh mbështetëse. E njëjta gjë mund të thuhet për plazhin e Dralesë nën Llogara. Kapaciteti pritës i tij këshillohetë të jetë (sipas studios projektuese) 800 vizitorë në ditë. Në pjesën tjetër kërkohet të ruhet ndërtimi tradicional. Zhvillimi I ndërtimeve në kate do jetë më koficientë të ulët për të mos rënduar zonën. Ndyshime në infrastrukturën rrugore gjithashtu, që synon devijimin e rrugës kombëtare nga qëndra e Himarës. "Zhvillimi I pronës private,- u tha gjatë prezantimit,- nuk do të thotë se e gjithë sipërfaqja duhet të ndërtohet".

 

 

Banorët: Ne s'kemi hipoteka flitet për ndërhyrje politike

 

Rreth 90 përqind popullsisë nuk e ka një dokument pronësie në zotërim, ç'ka do të thotë se vetëm 10 për qind e banorëve të Himarës mund të zhvillojë

pronën e tyre në bazë të ligjit. Asnjë bashki në Shqipëri nuk mund të jape një leje ndërtimi nëse personi nuk ka një pronë me certificatë regjistrimi. Procesi është bllokuar që në vitin 2006 me një vendim qeverie për të penguar regjistrimet e padrejta të cilat u vune re gjatë procesit. Në vitin 1997 gjatë trazirave u dogj dokumentacioni që përmbante hartat kadastrale me pronat e regjistruara në bazë të ligjit 7501. Sëfundmi një projekt i financuar nga OSBE për regjistrimin e banesave dhe trojeve duket se nuk po ecën përpara dhe është bllokuar në shumë çështje. Procesi është ndalur te tokat bujqësore, kullotat dhe pyjet. Zona nuk ka qënë subjekt I lëvizjeve demografike, të tipit me qytetarë të ardhur, siç ka ndodhur në Durrës dhe Tiranë, ku popullsia ekzistuese para vitetve 90, është shtuarme disa herë. Përkundrazi nëzonë trauma demografike, është nësens të kundërt. Pas 90-tës, 67 përqind e popullsisë la zonën për të emigruar kryesisht në Greqi. Ngafaqa jugore e Llogarasë deri në Qeparo e gjithë vija e bregut përfshi dhe fshatrat nën administrimin e Bashkisë së Himarës, ka tani vetëm 4500banorë. Një numër ky i barabartë me nxënësit e një gjimnazi serioz në Tiranë.

 

PROJEKTI DHE FJALËT

Pronarët do japin kontributin etyre me sipërfaqë toke apo me vlerëmonetare që shërbime që parashihen në të, të sigurohen. Plani parasheh dhe krijimin e zonave të shërbimeve tregtare, apo të industries së lehtë, dhe mbron frutikulturën.

Këto janë disa nga avantazhet, ndërsa ka dhe shumë pjesë që duhen shikuar me kujdes. Në Porto Palermo duhet të zotërosh jo më pak se 35 ha, për të kërkuar njëleje ndërtimi sipas planit të ri. Në Drale, plazhet e "rrugëve të bardha", poshtë Llogarasë dhe Palasës, ndodhen në dy sipërfaqe të tilla, njëra prej 50 ha dhe tjetraprej 20 ha. Nëpër blogjet e internetitnë Himarë, kanë nisur të shkruhene zeza mbi të bardhë, emrat e politikanëve që kanë pronësinë

në këto zona. Zyra e hipotekës në Vlorë mund të shuajë kureshtjen se kush ezotëron këto pronësi. Gjatë diskutimeve pas prezantimit banorët e Himarës shprehen të shqetësuarpër zhvillimin e këtij plani, pasi në zonë shumë pak persona zotërojnë titujt e pronësisë. Kjo patate e nxehtë, pasi plani të ketë marrë formëpërfundimtare, do i mbetet në dorë bashkisë, që sipas rastit do shqyrtojë kërkesat për zhvillim. Një tjetër problem siç është ai i infrastructures dhe këtu flasim për shërbime të tilla si furnizimi me ujë të pijshëm, kanalizimet e ujrave të zeza, furnizimi me energji elektrike, apo krijimi i korridoreve për

ciklistët, mbetet për t'u detajuar.Një tjetër problem, mbetet trasparenca. Janë shumë pak persona që kanë parë dhë dëgjuar diçka për planin. Ideja ruan një seri hapësirash të gjlbërta dhë është indjeshëm karshi trashgimnise historike të ndërtesave të zonës. Ka një qasje positive kundrejt lartësisë së ndërtimimeve dhe ruan linjate kodrave përballë detit. Po amjafton kjo për të pasur një plan bashkëkohor. A është i shtjelluar mirë në brëndësi koncepti zhvillim

i qëndrueshëm? A ka një qasjeekologjike kundrejt energjisë se paster duke shfrytëzuar eksperiencat me positive në rang boteror? Përgjigjet do i marrim ndoshta kurgjithçka të jetë gati para se të miratohet në Këshillin Kombëtar të Rregullimit të Territorit. Deri tani ankesat janë të përqëndruara

në sipërfaqët që janë lënë jashtë zhvillimit duke u konsideruar si zona të paprekshme për karakteristikat e tyre, që janë të tipit kurorë e gjelbërt apo pyje. Po ashtuankohen dhe pronarët toka e të cilëve ndodhet në hapsira të konsideruara si parkingje.

 

 

 

Άγιοι Σαράντα - Χιμάρα, ένα εθνικιστικό ντέρμπι
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ένας νομπελίστας απ' την Χιμάρα
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη