Ο Ράμα παραδέχεται την ύπαρξη ελληνικής μειονότητας στην Χιμάρα

Ο Ράμα παραδέχεται την ύπαρξη ελληνικής μειονότητας στην Χιμάρα

Πέρασε ο νέος χάρτης εις βάρος της Χιμάρας

Ο Πρωθυπουργός Εντι Ραμα γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός στην ιστορία της Αλβανίας που αναγνωρίζει και παραδέχεται ότι στην Χιμαρα ζει ενα μέρος της ελληνικής μειονότητας.

Μέχρι σήμερα οι Αλβανοί πρωθυπουργοί υποστήριξαν ότι η Χιμάρα έχει δίγλωσσο πληθυσμό, αλλά σήμερα στην τελευταία συνεδρίαση της βουλής κατά τη συζήτηση για την εδαφική μεταρρύθμιση, στην ομιλία του, ο Ράμα, δήλωσε οτι , «το γεγονός ότι στη Χιμάρα ζει μέρος της ελληνικής μειονότητας δεν σημαίνει τίποτε άλλο εκτός απο την υποχρέωση να ζήσουν και έτσι». Σύμφωνα με τον κ. Ράμα, οι αντιπαραθέσεις για την εδαφική μεταρρύθμιση, ιδίως για την Χιμάρα δεν στέκουν, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ελληνική μειονότητα.

Μετά από την αντιπαράθεση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε το κοινοβούλιο ενέκρινε τη μεταρρύθμιση που χωρίζει τη χώρα σε 61 δοικητικα διαμερίσματα.

Την νεα εδαφική μεταρρύθμιση καταψήφισε ο Βαγγέλης Ντούλε ο οποίος ειναι και αντιπρόεδρος της Βουλής, ο ελληνικής καταγωγής Βαγγέλης Τάβο απείχε και ο άλλος ελληνικης καταγωγής βουλευτής του Σοσιαλιστικου κόμματος Ανδρέας Μάρτος ψήφισε υπέρ της νέας εδαφικής διαίρεσης, που η ελληνική κοινότητα απέρριψε επειδή στην Χιμάρα θα ενταχθεί σε μια μουσουλμανική περιοχή και με διαφορετικά οικονομικά συμφέροντα, και με διαφορετικο πολιτιστικο και εθνοτικό υπόβαθρο.

Η οργάνωση Ομόνοια χαρακτήρισε τη συγχώνευσή της με την περιοχή αυτη ως μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αφομοιώσει την ελληνική μειονότητα που ζει εκεί.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες δήλωσε απο το βήμα της βουλής οτι θα απαιτήσει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Χιμάρα, όπως προβλέπει το σύνταγμα της χώρας

Πέρασε και με νόμο η εξαφάνιση της Βορείου Ηπείρου
Δείτε ζωντανά την συζήτηση για την διοικητική διαί...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη