Το σκάνδαλο του ψωμιού στην Αλβανία.

Blog.himara.grΤο σκάνδαλο του ψωμιού στην Αλβανία, χαμηλής ποιότητας αλεύρι χωρίς βιταμίνες, παιδιά και  γυναίκες πάσχουν από αναιμία.
Το πρόβλημα εντόπισαν ξένοι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι έχουν κάνει μελέτη της ποιότητας του αλεύρου σίτου στη Αλβανία, τονίζοντας ότι η έλλειψη βιταμινών σε αλεύρι επηρεάζει άμεσα την υγεία του πληθυσμού. Η μελέτη και έρευνα για το αλεύρι έγινε με στόχο την αύξηση της θρεπτικής αξίας του σιταριού και διεξήχθη κατά το 2011 για λογαριασμό της UNICEF....
«Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας της άλεσης αλεύρων έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν προβλήματα, ειδικά αναιμία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αλεύρι κατά τη διαδικασία της άλεσης χάνει περίπου το 80% των βιταμινών που έχει. Η αφαίρεση του φλοιού απ' τον κόκκο που είναι πλούσιο σε βιταμίνη B και D έχει ως αποτέλεσμα το αλεύρι στην Αλβανία μας χάνει τη θρεπτική αξία. Υπό αυτές τις συνθήκες οι ειδικοί συστήνουν ένα σχέδιο για την αξιολόγηση του αλευριού μετά την άλεση ώστε να προστεθούν τα συστατικά που χάθηκαν κατά τη διαδικασία, όπως το ονομάζουν οι εμπειρογνώμονες, να γίνει εμπλουτισμός των αλεύρων».
Σύμφωνα με την κα Tyler, το πρόβλημα της αναιμίας στην Αλβανία σχετίζεται με την κακή διατροφή, στην οποία σημαντικό ρόλο παίζει η ποιότητα του αλευριού που στερείται βιταμίνες. Αυτό έχει επιπτώσεις, ιδίως στα παιδιά, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στις στατιστικές: 17% των παιδιών υποφέρουν από αναιμία και 19% των γυναικών που πάσχουν από την ασθένεια.
Ο ειδικός αναλυτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης για τον εμπλουτισμό των αλεύρων, Robert J. Baldwin υποστηρίζει ότι η αναιμία υποχρεώνει την Αλβανία να ξοδεύει κοντά στα 20 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για την θεραπεία των ασθενών και από την άλλη η παρέμβαση για την πρόληψη της αναιμίας λόγω έλλειψης βιταμινών στο αλεύρι είναι μόνο $ 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως.
Βόρειος Ήπειρος 1990

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!


 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη