Η Αλβανία εξόφλησε χρέη 200 εκατ. δολαρίων προς τις επιχειρήσεις

Η αλβανική κυβέρνηση έχει καταβάλει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων προς τις επιχειρήσεις για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της Αλβανίας Σκελκίμ Κάνι,.

Η κίνηση θα πρέπει να έχει θετική επίδραση στην οικονομία, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων, ιδίως όσον αφορά την απασχόληση, δήλωσε ο κ. Κάνι σε μια συνάντηση με το Εθνικό Συμβούλιο Εργασίας.

Από το 2005, η κυβέρνηση της Αλβανίας όφειλε στις επιχειρήσεις ένα σύνολο 720 εκατομμυρίων δολαρίων, που ισοδυναμεί με το 5,3 τοις εκατό του ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με το Αλβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΤΑ.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση έχει επίσης αρχίσει να σκέφτεται μια νομοθετική δέσμη για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της διοίκησης και των επιχειρήσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η υψηλή απόδοση των επενδύσεων, η απασχόληση και τα έσοδα του προϋπολογισμού, είπε ο κ. Κάνι.

Η αλβανική οικονομία εκτιμάται ότι παρουσίασε αύξηση κατά μόλις 0,7 τοις εκατό το 2013, το χαμηλότερο ποσοστό για πάνω από μια δεκαετία, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.