Την νομιμοποίηση των γάμων των ομοφυλόφιλων θα ζητήσει ο Αλβανός Συνήγορος του Πολίτη Ιγκλι Τοτοζανι. Δήλωσε ότι θα προτείνει στις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν σε αλλαγές και τροποποιήσεις στον κώδικα της οικογένειας για να νομιμοποιηθούν οι γάμοι μεταξύ ομοφυλόφιλων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών για αυτή την πρωτοβουλία που δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη σε καμία χώρα της περιοχής μας όπως είπε. Ο κ. Τοτοζάνι, τόνισε ότι «το νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι ακόμη έτοιμο, υπάρχει ο νόμος κατά των διακρίσεων, αλλά φυσικά υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω αλλαγές».

Ο συνήγορος του Πολίτη δήλωσε ότι «υπάρχει ένα πνεύμα που αλλάζει απέναντι στην κοινότητα των ομοφυλόφιλων, δεν υπάρχει πια τόσο μεγάλο μίσος, σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο και παρατηρώ οτι σήμερα τα σχόλια στα blogs, ή στο Facebook είναι πραγματικά διαφορετικά». Κλείνοντας δήλωσε πως η Αλβανία πρέπει να γίνει ένα θετικό παράδειγμα στα Βαλκάνια. «Ελπίζω να λάβουμε μια θετική απάντηση προς αλλαγές στον κώδικα της οικογένειας», δήλωσε ο συνήγορος του Πολίτη.