Καμπανάκι του ΔΝΤ για την Αλβανία

Καμπανάκι του ΔΝΤ για την Αλβανία

Nadeem Ilahi: Ανησυχητικό και υψηλό το χρέος της Αλβανίας

Καμπανάκι του ΔΝΤ για την ΑλβανίαΣτην ημερίδα της Τράπεζας της Αλβανίας και του Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ Nadeem Ilahi στην συνεδρίαση με θέμα, "Οι τρέχουσες πολιτικές - Αλβανική πρόκληση ", επιβεβαίωσε ξανά την προβληματική κατάσταση της αλβανικής οικονομίας .

Απαρίθμησε επίσης τα αίτια αυτής της κατάστασης όπως,

1. Η οικονομική ανάπτυξη έχει μειωθεί σημαντικά κατά τα τελευταία 5 χρόνια
2 .Το υψηλό έλλειμμα και το αυξανόμενο χρέος ήταν μια απειλή για τη μακροοικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας.

3 .Το υψηλό έλλειμμα του προϋπολογισμού είχε ως συνέπεια να αυξηθεί το δημόσιο χρέος , το οποίο το 2013 θα φθάσει το 65% του επιπέδου του ΑΕΠ , ενώ το δημόσιο χρέος το 2018 θα υπερβεί το 80 % του ΑΕΠ .
4. Τα επισφαλή δάνεια έχουν οδηγήσει τις τράπεζες να μην χορηγούν δάνεια με συνέπεια να δημιουργηθεί πρόβλημα στις επενδύσεις.
5. Η νομισματική πολιτική ήταν επιτυχής όσον αφορά τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, αλλά υστέρησε στην πιστώσει δανείων

Δεδομένου την ζοφερή κατάσταση που περιέγραψε , ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ρωτήθηκε πού στηρίζει την πρόβλεψη, ότι το δημόσιο χρέος το 2013 θα φθάσει το 65 % του επιπέδου του ΑΕΠ , ενώ το δημόσιο χρέος το 2018 θα υπερβεί το 80 % του ΑΕΠ και το κατά πόσον η οικονομία της Αλβανίας μπορεί να αντέξει τέτοια επίπεδα χρέους.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απάντηση ότι : "Η πρόβλεψη αυτή στηρίζεται στο γεγονός εάν συνεχιστεί η υφιστάμενη δημοσιονομική πολιτική » .

Σχολιάζοντας την ομιλία του , η Δρ Ermelinda Μeksi , ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας , δήλωσε : «Το μήνυμα είναι σαφές ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί στο μέλλον η τρέχουσα πολιτική , δεδομένου ότι με αυτόν τον τρόπο η οικονομία είναι υπό κατάρρευση , και απαιτεί την ανάγκη για την εφαρμογή του νέου οικονομικού μοντέλου.

Για αυτό εκπρόσωπος του ΔΝΤ ,σημείωσε τη ανάγκη για ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αλβανικής οικονομίας . Αλβανικές εταιρείες είναι η τελευταίες όσον αφορά την πρόσβαση στο τραπεζικό πιστωτικό τομέα είπε ο Ράμα, ενώ οι υποδομές και η ενέργεια είναι κακή ...

Το ΔΝΤ συνέστησε η μεταρρυθμιστική ατζέντα να έχει στο πρώτο πλάνο την μείωση του δημοσίου χρέους μέσω ενός αξιόπιστου μεσοπρόθεσμου σχεδίου για τη δημοσιονομική εξυγίανση .Το πρόγραμμα απαιτεί να ληφθούν πολλά μέτρα από τη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ράμα , αλλά ο επαγγελματισμός της δημόσιας διοίκησης παραμένει μια πραγματική πρόκληση για την κυβερνητική κυβέρνηση.

Εντύπωση προκαλεί ωστόσο ότι , οι Αλβανοί μοιάζουν να μην αντιλαμβάνονται ότι το ΔΝΤ δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα αλλά δανειστές .

Οι Αλβανοί βαφτίζουν Ιλλυρικά τα αρχαιοελληνικά αξ...
Σύλληψη για μεταφορά 200 κιλών χασίς στο Καλπάκι
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη