Ήταν ένα μικρό (Ρωμαϊκό) καράβι

Ήταν ένα μικρό (Ρωμαϊκό) καράβι

Ρωμαϊκό καράβιΗ απόβαση του Ιουλίου Καίσαρα στα μέσα του πρώτου αιώνα π.Χ. θα έχει το δικό της μνημείο, η πρόταση αυτή τη φορά δεν έρχεται από ιστορικούς, οπού κανείς θα μπορούσε να τους προσδώσει σκοπιμότητα, αλλά από τον Σύνδεσμο Ανεξαρτήτων Διανοούμενων της Χειμάρρας, οι οποίοι με το αίτημα τους προς το δημοτικό συμβούλιο ζητούν έγκριση να τοποθετήσουν το μνημείο ώστε να τιμήσουν το συγκεκριμένο γεγονός.

Ερωτηθείς από εφημερίδα "Shqip" ο δήμαρχος Γεώργιος Γκόρος επιβεβαιώνει το συγκεκριμένο γεγονός, μάλιστα δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το έργο που θα ανεγερθεί.

Γίνεται λόγος για ένα μνημείο οπού θα θυμίzει ένα ιστορικό γεγονός, αυτό της απόβασης του Ιουλίου Καίσαρα στην Παλάσα στην περιοχή "Λευκοί δρόμοι" που συναντούμε πηγαίνοντας προς το Ορικούμι. Το μνημείο απεικονίζει ένα ρωμαϊκό πλοίο με κάποιες εικόνες που δίνουν συμβολικά την ιδέα του γεγονότος με λόγια, συνοδευόμενο με ένα ρητό του Καίσαρα στα λατινικά-αλβανικά-αγγλικά είπε ο κος Γκόρος. Μάλλον αυτή είναι η πρώτη φορά που Αλβανικό κρατικό

ίδρυμα αποφασίζει να φτιάξει μνημείο που θα τιμήσει ένα γεγονός που κυρίως αφορά το έδαφος και όχι το Αλβανικό κράτος. Συνήθως η Αλβανία κατακλύζεται από μνημεία και στήλες που περιγράφουν γεγονότα με Αλβανικό ενδιαφέρον αφήνοντας εκτός προσοχής την προγενέστερή ιστορία του τόπου. Εξαίρεση αποτελούν τα νεκροταφεία των Άγγλων και των Ελλήνων στρατιωτικών τα οποία έχουν γίνει μετά από αίτηση των ενδιαφερόμενων κρατών. Γι΄αυτό το λόγω το μνημείο του Ιουλίου Καίσαρα αυτοπροσδιορίζεται ως πείραμα στο ιστορικό αλλά και τουριστικό πεδίο. Είναι πολύ ελκυστική η χαρτογράφηση της διαδρομής του Ι. Καίσαρα στο σημερινό έδαφος της Αλβανίας και ο προσδιορισμός της σε τουριστικούς καταλόγους με σκοπό να ακολουθηθεί από τους λάτρεις της ιστορίας και αρχαιολογίας. Μια παρατήρηση που έχει σχέση με την πιο πάνω ιστορία έχει γίνει στην πραγματικότητα και στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Χειμάρρας από τους εκπρόσωπους της Ομόνοιας οι οποίοι ειρωνεύονταν ότι το μνημείο για τον περαστικό διάσημο Ρωμαίο μπορεί να προκαλέσει το φαινόμενο της ιστοριομανίας και όπως τόνισαν "από δω πέρασαν πολύ, ο Μουσολίνι, ο Χρουσόβ και πολλοί άλλοι" Ωστόσο η επιλογή της απόβασης του Ι. Καίσαρα απ' τις υπόλοιπες αποβάσεις του Χρουσόβ και Μουσολίνι, άτυπος από μόνη της, προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον .Τα τελευταία γεγονότα έχουν απασχολήσει τον κινηματογράφο λίγο πριν τη δεκαετία του ΄90 και έδωσε τον αντίστοιχο στιγματισμό.

 

 

Σχόλιο:

Να τι σκαρφίστηκε ο Ηρακλής Γκιτσάλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ανεξαρτήτων Διανοούμενων της Χειμάρρας, γνωστός για την στενή συνεργασία του με τον Γκόρο και για τις βλέψεις του για την θέση του αντιδημάρχου. Σκέφτηκε λοιπόν πως αυτό που λείπει σήμερα απ' την Χιμάρα είναι ένα ρωμαϊκό καραβάκι που να θυμίζει το πέρασμά του Ιουλίου Καίσαρα απ' την περιοχή και ασφαλώς ο δήμαρχος Γ. Γκόρος συμφώνησε. Δεν θα έπρεπε πρωτίστως να τιμήσουμε ανθρώπους και προσωπικότητες που μόνο "περαστικοί" δεν ήταν απ' την Χιμάρα; γιατί να θυμόμαστε και να τιμούμε τον Ιούλιο Καίσαρα και όχι τον Σπυρομήλιο και άλλους αγωνιστές; Να μην ξεχνάμε πως για να τοποθετηθεί η προτομή του Αριστοτέλη Γκούμα ήρθαν τα πάνω κάτω και καμία στήριξη δεν υπήρχε απ' το δημαρχείο, απεναντίας, προσπάθησε να εμποδίσει την όλη διαδικασία.

Απάντηση της ΣΦΕΒΑ σε Αλβανικά δημοσιεύματα
Χριστουγεννιάτικα κάλαντα Ηπείρου (βίντεο)
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη