«Η Ελλάδα δεν θα εκφοβισθεί από κανέναν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός από την Γ.Σ. του ΟΗΕ

«Η Ελλάδα δεν θα εκφοβισθεί από κανέναν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός από την Γ.Σ. του ΟΗΕ

Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα να εγκαταλείψει την επιθετική ρητορική του αναθεωρητισμού και των προκλήσεων εξέπεμψε το βράδυ της Παρασκευής από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου συνιστά «κόκκινη γραμμή», επισημαίνοντας πως καμία επιθετική κίνηση από πλευράς της γείτονος δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή.

«Η Τουρκία επιδίδεται σε μια αναθεωρητική ρητορική. Είναι η τέταρτη ομιλία μου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και εκτιμώ ότι δυστυχώς η Τουρκία διαδραματίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο», είπε ο πρωθυπουργός.

Συνέχισε δε:

«Η Τουρκία αρχίζει να έχει μια περίεργη εμμονή με τη χώρα μου. Απειλεί ότι θα έρθει νύχτα στη χώρα μου. Αυτή δεν είναι λογική ειρηνοποιού, αλλά λογική επιτιθέμενου. Απειλεί διαρκώς την Ελλάδα με casus belli. Πέρυσι η Τουρκία αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία σε μεγάλα νησιά όπως η Χίος και η Μυτιλήνη. Σας ρωτώ: Είναι αυτή η συμπεριφορά σύννομη και σύμφωνη μιας χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ που υποτίθεται ότι σέβεται τη Χάρτα του ΟΗΕ; Από αυτό το βήμα θέλω να καταστήσω σαφές ότι η αμφισβήτηση από την πλευρά της Τουρκίας της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αποτελεί για εμένα, αλλά και όλους τους Έλληνες κόκκινη γραμμή, δεν θα την ανεχθούμε, είναι ανυπόστατη και απαράδεκτη».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη προς την τουρκική ηγεσία και τον λαό της Τουρκίας:

«Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για της χώρας σας, δεν είμαστε εχθροί με τον τουρκικό λαό είμαστε φίλοι και γείτονες».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως η Τουρκία επιμένει να το εργαλειοποιεί και έκανε λόγο για «εκστρατεία fake news σε ό,τι αφορά την κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο.

Εξάλλου, διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα εξακολουθεί να προστατεύει τα σύνορά της, σεβόμενη πάντα το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Και συνέχισε λέγοντας:

«Η Ελλάδα έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές στη θάλασσα επιδιώκει τη συνεργασία με τη γείτονα χώρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Είμαι πάντα ανοιχτός στο διάλογο επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου».

Η αναφορά του πρωθυπουργού στο Κυπριακό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιπαρέβαλε στην εισβολή που δέχεται εδώ και μήνες η Ουκρανία από την Ρωσία, την επίθεση που δέχεται εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια η Κύπρος.

Όπως είπε, «η Άγκυρα, όντας σε διεθνή απομόνωση, επιμένει σε μια λύση δύο κρατών. Η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά μια επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Και πρόσθεσε: «Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου