BBC: Οι Αλβανοί πρώτοι στους λευκούς γάμους για να παραμείνουν στη Βρετανία

BBC: Οι Αλβανοί πρώτοι στους λευκούς γάμους για να παραμείνουν στη Βρετανία

Εκατοντάδες άνθρωποι που εκμεταλλεύονται λευκούς γάμους για να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν διώκονται ποινικά και παραμένουν στη χώρα.

Το BBC News έλαβε στοιχεία που δείχνουν ότι 365 ζευγάρια προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν αυτό το σχέδιο απάτης μετά το Brexit, δίνοντας στους πολίτες της ΕΕ και στις συζύγους τους το δικαίωμα να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κανείς με ψεύτικο γάμο δεν έχει μετακομίσει τα τελευταία 2 χρόνια και η τελευταία μετακόμιση ήταν πριν από 4 χρόνια. Το Υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι είχε πραγματοποιήσει λιγότερες έρευνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το 2018, το πρόγραμμα αποχώρησης από την ΕΕ καθόρισε πώς οι πολίτες της ΕΕ, οι σύζυγοι και τα μέλη της οικογένειάς τους θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έπρεπε να διαμένουν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 και να υποβάλουν αίτηση για άδεια διαμονής. Οι σύζυγοι από οποιαδήποτε χώρα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση.

Το BBC News αποκάλυψε ότι ζευγάρια προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν δόλια το σχέδιο συνάπτοντας εικονικούς γάμους. Μερικοί άνθρωποι το κάνουν αυτό για χρήματα. Συχνά εμπλέκονται συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος.

Όλοι οι λευκοί γάμοι όπου ένας από τους συντρόφους δεν έχει ιδιότητα μετανάστη παραπέμπονται στο Υπουργείο Εσωτερικών για έρευνα. Τα αιτήματα του BBC για πληροφορίες αποκάλυψαν ότι από τον Μάρτιο του 2018 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021, υπήρξαν 365 γάμοι μεταξύ ενός υπηκόου της ΕΕ και ενός υπηκόου τρίτων χωρών που διαπιστώθηκε ότι ήταν ψεύτικοι.

Οι τελευταίες ποινικές διώξεις ήταν το 2018, όταν καταδικάστηκαν 9 άτομα και 4 από αυτά απελάθηκαν. Από το 2020, κανενός δεν του έχει αρνηθεί η άδεια να μείνει.

Στη λίστα υπάρχουν υπήκοοι 60 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων χωρών της ΕΕ. Η Αλβανία ηγείται του πίνακα των χωρών με 146 άτομα.

Ο Δρ. Ervin Muço από την Αλβανία είπε στο BBC News ότι οι άνθρωποι πλήρωσαν εγκληματικές συμμορίες για αυτό που έβλεπαν ως εισιτήριο για μια νέα ζωή.

«Αυτά τα δίκτυα ξέρουν πώς να εξαπατήσουν το σύστημα και βγάζουν χρήματα από ανθρώπους που είναι έτοιμοι να πληρώσουν. Τα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι Αλβανοί άνδρες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα έχουν πάει στην Ιταλία ή την Ελλάδα, αλλά ορισμένοι από αυτούς δεν κατάφεραν να λάβουν υπηκοότητα σε αυτές τις χώρες.

Κάποιοι λοιπόν προσπαθούν να βρουν γυναίκες από ευρωπαϊκές χώρες για να παντρευτούν. Μπορούν να έχουν όλα τα οφέλη του να είναι Ευρωπαίοι πολίτες. Και επειδή η Βρετανία ήταν μέλος της ΕΕ, πολλοί Αλβανοί έχουν εγκαταλείψει το βρετανικό όνειρο», είπε.

Ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας Κρενάρ Αχμέτι, ο οποίος τώρα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων, παραδέχεται ότι οι εγκληματικές συμμορίες είναι πολύ κρίσιμες.

"Όποιος φιλοδοξεί να ζήσει σε μια πλούσια χώρα γνωρίζει ότι υπάρχουν ορισμένα βασικά έγγραφα που χρειάζονται για να ενσωματωθούν σε αυτήν την κοινωνία, αλλά συχνά χρειάζονται επίσης ένα μέσο που θα τους βοηθήσει να το πετύχουν", είπε.

Το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε στο BBC: «Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε μέτρα επιβολής εναντίον ατόμων που σύναψαν ψευδή γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης, συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης της άδειας και της απομάκρυνσής τους από το Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου