Συνάντηση Ερντογάν - Ντράγκι και η σημασία της για την Ελλάδα

Συνάντηση Ερντογάν - Ντράγκι και η σημασία της για την Ελλάδα

Δεν έχασε την ευκαιρία να ρίξει βέλη στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος διαστρεβλώνοντας την κατάσταση στο μεταναστευτικό
Η εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ιταλία καλά κρατεί και η επίσκεψη του Μάριο Ντράγκι στην Άγκυρα επιβεβαίωσε ότι η ρότα της Ρώμης αλλάζει.

Ο Ντράγκι μάλιστα έφτασε στο έσχατο σημείο να εξομοίωση την Ελλάδα με την Τουρκία στο μεταναστευτικό! Δηλαδή εξομοίωσε τον δουλεμπόρου με αυτόν που σώζει ζωές. Άξιος ο μισθός του!

Πολλοί παρατηρητές μάλιστα, αναμένουν ότι η Ιταλία θα άρει το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, με τον Ιταλό πρέσβη εκεί, Μάσιμο Γκαϊάνι να σχολιάζει πως «η Ιταλία πάντα θεωρούσε την Τουρκία στρατηγικό εταίρο στη βιομηχανική συνεργασία».

Απόδειξη αυτού, οι συνολικά εννέα διμερείς συμφωνίες συνεργασίας που υπογράφηκαν σε διάφορους τομείς κατά την επίσκεψη του Ιταλού Πρωθυπουργού στην τουρκική πρωτεύουσα, ενώ υπό συζήτηση είναι και η αγορά από την Τουρκία του γαλλο-ιταλικού αντι-αεροπορικού συστήματος SAMP-T.

Το κεφάλαιο Ελλάδα
Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχασε την ευκαιρία να εξαπολύσει νέα επίθεση στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας το μεταναστευτικό, το οποίο η Άγκυρα έχει εργαλειοποιήσει και αναμένεται να εργαλειοποιήσει περισσότερο, ειδικά τώρα που τα βρίσκει με την Ιταλία και σίγουρα, μετά και την αντίδραση του Ντράγκι, θα «κόψει» τις πολλές ροές προς τα εκεί και θα τις ανακατευθύνει στο Αιγαίο…

Είπε ο Τούρκος Πρόεδρος:

«Ειδικά στο θέμα αυτό, στις απωθήσεις που επιχειρούν, δυστυχώς, η Ελλάδα έχει αρχίσει πλέον να αποτελεί κίνδυνο για την Ιταλία, πέρα από την Ευρώπη. Σε αυτές τις απωθήσεις, πού προσπαθούν τώρα να βρουν καταφύγιο όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι παράτυποι μετανάστες; Προσπαθούν να καταφύγουν στην Ιταλία. Μαζεύουμε αυτούς τους ανθρώπους από τις θάλασσες, κάνοντας το καλύτερο δυνατό κατά τη διάρκεια αυτών των απωθήσεων. Προσπαθούμε να τους σώσουμε, συλλέγοντάς τους από τις θάλασσες. Όμως το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στην Ιταλία. Θα ήθελα να ακούσω και τις σκέψεις του κ. Ντράγκι σε αυτό το θέμα. Ορίστε κ. πρωθυπουργέ».

Σηκώνοντας το γάντι, σε ότι αφορά φυσικά τη δική του χώρα, ο Ιταλός Πρωθυπουργός απάντησε ξεκάθαρα: «Κάποιες φορές η κατάσταση στη χώρα υποδοχής γίνεται πλέον αφόρητη. Ο υπουργός La Morceze το έχει δηλώσει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έχουμε εκφράσει παρουσία και του κ. Ερντογάν και σίγουρα θα το εκφράσουμε κι όταν συναντηθούμε με την Ελλάδα. Από αυτή την άποψη, προσπαθήσαμε να είμαστε η χώρα με τις λιγότερες διακρίσεις, όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή, αλλά έχουμε όρια και τώρα έχουμε φτάσει στα όρια».

Για να συμπληρώσει: «Αυτό που λέω είναι ότι το θέμα της μετανάστευσης πρέπει να διαχειρίζεται με τρόπο ανθρώπινο, δίκαιο και αποτελεσματικό. Αυτά τα άτομα τα βλέπουμε στις θάλασσές μας, έρχονται με πλοία. Η συμπεριφορά μας από αυτή την άποψη είναι εξαιρετική. Φυσικά, είμαστε μια πολύ ανοιχτή χώρα από αυτή την άποψη, αλλά υπάρχει κάτι που πρέπει να γίνει αντιληπτό. Δεν μπορούμε να είμαστε απεριόριστα ανοιχτοί».

Το μήνυμα εστάλη λοιπόν από τον Ντράγκι στον Ερντογάν, ο οποίος αν θέλει τις συμφωνίες με την Ιταλία θα… κάτσει φρόνιμα και θα κλείσει τη «στρόφιγγα». Δυστυχώς αυτή που θα την πληρώσει θα είναι πάλι η Ελλάδα.

newsbrak.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου