Οι πλούσιοι της Αλβανίας έγιναν πλουσιότεροι το 2021

Οι πλούσιοι της Αλβανίας έγιναν πλουσιότεροι το 2021

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι και εταιρείες της Αλβανίας γίνονται πλουσιότεροι, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία για το 2021 από την Τράπεζα της Αλβανίας.

Η έκθεση δείχνει ότι το μερίδιο καταθέσεων από τους 10 πλουσιότερους της χώρας έχει αυξηθεί από 5,2% σε 6,8% από το 2020.

Το μερίδιο των μεγαλύτερων καταθετών παρακολουθείται και αναφέρεται από την Τράπεζα με σκοπό την εποπτεία της συγκέντρωσης των καταθέσεων και περιλαμβάνει φυσικά πρόσωπα και εταιρείες. Κατά τη διάρκεια του 2021, οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό της δεκαετίας πάνω από 10,9%, φτάνοντας την αξία των 12 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τους δέκα πλουσιότερους καταθέτες, η Τράπεζα υπολόγισε ότι κατέθεσαν περίπου 810 εκατ. ευρώ ο καθένας, σημειώνοντας αύξηση 45% το 2020. Όσον αφορά τους 20 πλουσιότερους, το εισόδημά τους αυξήθηκε κατά σχεδόν 40% από έτος σε έτος.

Τα στοιχεία του Οργανισμού Ασφάλισης Καταθέσεων επιβεβαίωσαν τα στοιχεία, καθώς δείχνουν ότι το 2021 περίπου 109.000 άτομα είχαν συνολικά καταθέσεις 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό ισοδυναμεί με πάνω από το ήμισυ των καταθέσεων όλων των υπόλοιπων κανονικών νοικοκυριών.

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πλουσιότεροι συνέχισαν να αυξάνουν το μερίδιο των περιουσιακών τους στοιχείων με τη μορφή ρευστού.

Εν τω μεταξύ, το ένα τρίτο του αλβανικού πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, με τον κίνδυνο όλο και περισσότεροι πολίτες να εντάσσονται σε αυτό το σύνολο λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου