Αλβανία: Καμία συμφωνία για συναινετικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Αλβανία: Καμία συμφωνία για συναινετικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η αλβανική κυβέρνηση και η αντιπολίτευση δεν κατάφεραν να βρουν τη γλώσσα συναίνεσης για την εκλογή του νέου Προέδρου της χώρας ούτε στον δεύτερο γύρο. Στη συνεδρίαση της Βουλής, όπως και στον πρώτο γύρο, δεν παρουσιάστηκε κάποια κοινή υποψηφιότητα, «καίγοντας» και αυτή την ευκαιρία για συναίνεση.

Μετά τη συμφωνία μεταξύ ΣΚ και ΔΚ ότι στους επόμενους δύο γύρους, τον δεύτερο και τον τρίτο, ο υποψήφιος θα αναδεικνυόταν από την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση αποχώρησε, προκαλώντας δυσπιστία στην κοινοβουλευτική μειοψηφία για επιλογή δύο ονομάτων

Το «κάψιμο» του δεύτερου γύρου, ώθησε το Κοινοβούλιο να προχωρήσει γρήγορα στη διαδικασία για τον επόμενο γύρο.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο τρίτος γύρος θα πρέπει να διεξαχθεί το αργότερο 7 ημέρες από τον προηγούμενο. Για το λόγο αυτό, η Πρόεδρος της Βουλής Λιντίτα Νικόλα υπέγραψε την εντολή για τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για σήμερα στις 14:30.

Αυτό που αναμένεται να φανεί είναι αν η αντιπολίτευση θα εμπιστευτεί την πλειοψηφία και θα συνεχίσει να είναι μέρος αυτής της διαδικασίας για τον τρίτο γύρο.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά τη συμφωνία, παρά τις αντιρρήσεις και τις απορρίψεις, αυτός είναι ο μόνος γύρος που έχει απομείνει στη διάθεση της αντιπολίτευσης, για να προτείνει τον υποψήφιό της για νέο αρχηγό του κράτους, γιατί για τους άλλους δύο γύρους, η πλειοψηφία (κυβέρνηση) έχει τους αριθμούς και τη δυνατότητα να εκλέξει μόνη της το νέο ΠτΔ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου