Το ΔΝΤ προτείνει στην Αλβανία εξελιγμένους τρόπους φορολογίας για την πάταξη της διαφθοράς

Το ΔΝΤ προτείνει στην Αλβανία εξελιγμένους τρόπους φορολογίας για την πάταξη της διαφθοράς

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημοσίευσε πρόσφατα ένα έγγραφο που καθοδηγεί την Αλβανία για το πώς μπορεί να καταπολεμήσει την παρατυπία μέσω της δημοσιονομικής διοίκησης, εξελιγμένους τρόπους φορολογίας των πλουσίων.

Το ταμείο θεωρεί ότι σημαντικό στοιχείο φοροδιαφυγής είναι τα σχετικά εύπορα άτομα. Αυτά τα άτομα καταθέτουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε φορολογικούς παραδείσους που, μεταξύ άλλων, αποφεύγουν τη φορολόγηση.

Η Αλβανία έχει ήδη υιοθετήσει το νομικό πλαίσιο για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών και έτσι μπορεί να αρχίσει να λαμβάνει πληροφορίες για Αλβανούς κατοίκους που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό.

Το ΔΝΤ προτείνει να λειτουργήσει μια ομάδα ειδικευμένων ελεγκτών για να συμπεριλάβει στη φορολογία με εναλλακτικές μεθόδους αφορολόγητα εγχώρια κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία.

Ωστόσο, η δημιουργία εισοδήματος από πλούσια άτομα θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας να εντοπίζει αδήλωτα χρήματα που διατηρούνται σε εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το ταμείο προτείνει ότι μια ειδική Ομάδα Ερευνών θα συμβάλει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της αδήλωτης φορολογίας των πλούσιων ατόμων στη χώρα.

«Συλλέξτε φόρους για να αποφύγετε τη διαφθορά και άλλα οικονομικά εγκλήματα βελτιώνοντας τη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών εσόδων και άλλων υπηρεσιών επιβολής του νόμου». «Οι αρχές εσόδων μπορούν να είναι βασικοί παράγοντες στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και της διαφθοράς», συμβουλεύει το ΔΝΤ.

Ακολουθώντας τις συμβουλές του ΔΝΤ, η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας δεσμεύεται να δημιουργήσει μια λίστα με τα 650 πλουσιότερα άτομα στη χώρα, των οποίων η περιουσία θα διερευνηθεί για είσπραξη φόρων και μείωση της παρατυπίας τα επόμενα τρία χρόνια.

Στο νέο Κυβερνητικό Οικονομικό Πρόγραμμα 2022-2024 καθορίζεται ότι ο κατάλογος θα εκπληρωθεί εντός τριετίας, όπου το 2022 θα εγγραφούν 100 άτομα, το 2023 άλλα 200 και κατά το 2024 άλλα 350 πλούσια άτομα, προπορευόμενα συνολικά σε 650 άτομα. .

Όσον αφορά τον τρόπο ζωής που κάνουν, η Αλβανία έχει πολλά άτομα που έχουν περιουσιακά στοιχεία, τα οποία δεν έχουν δηλώσει τις πηγές εισοδήματός τους και κατά συνέπεια δεν φορολογούνται. Ο πλούτος αυτών των ατόμων μπορεί να προέρχεται από νόμιμες και παράνομες πηγές εισοδήματος, αλλά η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας σκοπεύει να φορολογήσει τουλάχιστον ένα μέρος του κρυφού και αδήλωτου πλούτου.

Από τις προκαταρκτικές φορολογικές έρευνες διαπιστώθηκε ότι, υπάρχουν περισσότερα άτομα που λαμβάνουν υψηλότερους μισθούς από τους αυτοδηλωθέντες στους φόρους. Η λίστα που θα δημιουργηθεί θα ενημερώνει πληροφορίες από τρίτα μέρη, όπως στεγαστικά δάνεια, πληρωμή ενέργειας και νερού και στοχεύει στην αύξηση του φόρου στα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία αυτών των ατόμων.

Πολλά άτομα στην Αλβανία έχουν δημιουργήσει πλούτο παράνομα, αλλά τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν συμβουλεύσει τη δημοσιονομική αρχή αντί τουλάχιστον αυτός ο πλούτος να φορολογείται.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου