Η Ελλάδα τέταρτη στον όγκο των εμπορικών συναλλαγών με την Αλβανία

Η Ελλάδα τέταρτη στον όγκο των εμπορικών συναλλαγών με την Αλβανία

Οι χώρες της ΕΕ παραμένουν ο κύριος εμπορικός εταίρος της Αλβανίας κατά τους πρώτους 4 μήνες του τρέχοντος έτους, με την οποία πραγματοποιήθηκε το 61% των εμπορικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα το INSTAT για το εξωτερικό εμπόριο, την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2022, οι εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ αντιστοιχούν στο 73,4% των συνολικών εξαγωγών και οι εισαγωγές από χώρες της ΕΕ αντιπροσωπεύουν το 53,9% των συνολικών εισαγωγών.

Οι κύριοι εμπορικοί εταίροι είναι η Ιταλία με την οποία διενεργήθηκε το 31,8% του όγκου των συναλλαγών, η Τουρκία που καταλαμβάνει το 8,9% του όγκου, η Γερμανία με 7,0% και η Ελλάδα με 6,7%.

Κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου, οι χώρες με τις οποίες η Αλβανία είχε τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, είναι η Ιταλία με 58,4%, η Γερμανία με 116% και το Κόσοβο με 30,4%. Ενώ οι χώρες με τις οποίες οι εξαγωγές είχαν τη μεγαλύτερη πτώση είναι η Ισπανία με 70,2% και η Τουρκία με 2,1%.

Εν τω μεταξύ, οι χώρες με τις οποίες η Αλβανία είχε τη μεγαλύτερη αύξηση εισαγωγών, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, είναι η Ιταλία με 13,7%, η Τουρκία με 59,2% και η Ελλάδα με 25,4%. Ενώ οι χώρες με τις οποίες οι εισαγωγές είχαν τη μεγαλύτερη μείωση είναι με τη Ρωσία 6,4%, τις ΗΠΑ με 22% και την Ελβετία με 25,3%.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου