Ξεκινά ο περιορισμός στην πώληση ηλιέλαιου στην Αλβανία για τον καταναλωτή

Ξεκινά ο περιορισμός στην πώληση ηλιέλαιου στην Αλβανία για τον καταναλωτή

Οι περιορισμοί στην πώληση του ηλιέλαιου στην Αλβανία είχαν ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες, επιτρέποντας στους καταναλωτές να αγοράσουν έως και 6 λίτρα.

Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς λαδιού λένε ότι δεν υπάρχει έλλειψη προμηθειών, ενώ συνεχίζουν να δυσκολεύονται να βρουν ποσότητες. Αυτή τη στιγμή η ζήτηση από τα σούπερ μάρκετ είναι υψηλή, καθώς απαιτείται δημιουργία αποθεμάτων, καθώς η τιμή του του πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί.

Λόγω των δυσκολιών που συναντώνται στην εύρεση εισαγωγών, είναι αδύνατο να εξασφαλιστεί το απόθεμα για τα σουπερμάρκετ και το απόθεμα για τους μεγάλους διανομείς. «Δεν αντιμετωπίζουμε ελλείψεις ηλιέλαιου, αλλά οι δυσκολίες στον εφοδιασμό συνεχίζουν να υπάρχουν, καθώς οι ξένοι προμηθευτές δεν παρέχουν επίσης υψηλές ποσότητες», δήλωσε ένας από τους εισαγωγείς.

Σύμφωνα με τους εμπόρους ηλιέλαιου, η ζήτηση από τον καταναλωτή έχει αυξηθεί και λόγω του πανικού της ανόδου των τιμών, ενώ άλλοι φρεσκάρουν τα αποθέματα που δημιουργήθηκαν τον Μάρτιο.

Οι περιορισμοί στις πωλήσεις στον τελικό καταναλωτή επηρεάστηκαν λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν από προμηθευτές από Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, ενώ τα Σκόπια θα συνεχίσουν να διατηρούν κλειστές τις εισαγωγές έως τις 15 Μαΐου.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως Ιταλία, Ελλάδα, Γερμανία, από τον Απρίλιο έχουν τεθεί σε εφαρμογή περιορισμοί στην αγορά βρώσιμου λαδιού από τον καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ. Στην αλβανική αγορά, οι πρώτοι που ξεκίνησαν περιορισμούς στον εφοδιασμό ήταν οι μικροέμποροι.

Οι μικρές επιχειρήσεις τροφίμων με τις οποίες επικοινώνησε η Monitor ισχυρίστηκαν νωρίτερα ότι δεν μπορούσαν να αγοράσουν περισσότερα από 15 ή 30 λίτρα ηλιέλαιο (1-2 κουτιά) από καταστήματα χονδρικής λόγω έλλειψης προμηθειών.

Η τιμή του καλαμποκέλαιου φτάνει τα 450 λεκ / λίτρο

Αυτή τη στιγμή η τιμή πώλησης του ηλιελαίου που ορίζει ο πίνακας Διαφάνειας είναι 381 λεκ / λίτρο για τον καταναλωτή και 346 λεκ για την πώληση από τον καταναλωτή. Για τους εισαγωγείς το περιθώριο κέρδους που ορίζει το διοικητικό συμβούλιο είναι 35 λεκ ανά λίτρο και για τους λιανοπωλητές 6 λεκ ανά λίτρο.

Σε τιμές ρεκόρ έφτασε η τιμή του καλαμποκέλαιου. Στα σούπερ μάρκετ σήμερα 1 λίτρο καλαμποκέλαιο πωλείται 450 λεκ. Τον Μάρτιο, η τιμή του καλαμποκέλαιου αυξήθηκε κατά 23% από 260 λεκ/λίτρο, που πωλούνταν παλαιότερα στα 340 λεκ/ λίτρο. Σε σύγκριση με τον Μάρτιο, η τιμή του καλαμποκέλαιου έχει αυξηθεί κατά 32%.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές του ηλιελαίου σε ορισμένα σούπερ μάρκετ, ξεκίνησαν πολυήμερες προσφορές πώλησης με τιμές 310 λεκ το λίτρο, χρησιμοποιώντας το απόθεμα λαδιού που αγοράστηκε πριν την έναρξη των τιμών.

Οι εισαγωγές ελαίων αυξήθηκαν κατά 68% το πρώτο τρίμηνο

Οι εισαγωγές ελαίων αυξήθηκαν σημαντικά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αντανακλώντας τόσο την αύξηση της ζήτησης όσο και τις αυξανόμενες τιμές. Σύμφωνα με το INSTAT, σε αξία, οι εισαγωγές ελαίων ήταν 2,1 δισ. λεκ, με αύξηση 68,3% σε ετήσια βάση. Ακόμη και σε ποσότητα, οι εισαγωγές αυξήθηκαν, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς, κατά περίπου 33 %.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου