Δύο οι υποψήφιοι πρόεδροι για το ΔΚ Αλβανίας

Δύο οι υποψήφιοι πρόεδροι για το ΔΚ Αλβανίας

Δύο υποψήφιοι θα συμμετάσχουν στις εκλογές για την ηγεσία του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος στις 22 Μαΐου, ο Σαλί Μπερίσα και ο Ίψεν Ελέζι.

Τη Δευτέρα, η επιτροπή του ΔΚ που είναι επιφορτισμένη με τη διοργάνωση εκλογών ανακοίνωσε ότι μόνο δύο υποψήφιοι υπέβαλαν αιτήματα για συμμετοχή στις επερχόμενες εκλογές.

Ο Ίψεν Ελέζι είναι πρώην πρόεδρος του τοπικού ΔΚ στο Κούκες, ο οποίος υπήρξε επικριτικός στο παρελθόν για την ηγεσία του πρώην προέδρου του ΔΚ, Λουλζίμ Μπάσα. Προσπάθησε να αμφισβητήσει τον Μπάσα στις τελευταίες εκλογές για την ηγεσία τον Ιούλιο του 2021, αλλά αποκλείστηκε από την κούρσα με τους ισχυρισμούς ότι δεν είχε αγωνιστεί για το ΔΚ πριν από τις εκλογές του Απριλίου 2021 και είχε βλάψει το κόμμα με τα δημόσια σχόλιά του κατά της ηγεσίας του.

Ιδρυτής του Δημοκρατικού Κόμματος το 1990, ο Μπερίσα διετέλεσε πρόεδρός του δύο φορές: 1991-1992 και 1997-2013. Παραιτήθηκε το 2013 όταν έχασε τις εκλογές μετά από δύο θητείες ως πρωθυπουργός.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Μπερίσα ξεκίνησε μια μεγάλη εθνική περιοδεία με μέλη του κόμματος για να ανατρέψει τον Μπάσα μετά την προσωπική απόφαση του τελευταίου να τον αποκλείσει από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Η απόφαση του Μπάσα ήρθε ως αποτέλεσμα της πίεσης της αμερικανικής κυβέρνησης που μόλις είχε κατηγορήσει τον πρώην πρωθυπουργό για καταγγελίες διαφθοράς.

Η δικαστική ετυμηγορία που αμφισβητεί την ανατροπή του Μπάσα από τον Μπερίσα αναμένεται σύντομα, ενώ μια ομάδα βουλευτών του ΔΚ ζήτησε από τον Μπερίσα να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΔΚ και να επιστρέψει στη θέση του ως μέλος του κοινοβουλίου με δημόσια φωνή, αλλά χωρίς επίσημες θέσεις του κόμματος.

Επίσης η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΔΚ τον υποστηρίζει, όπως φαίνεται στις ενδιάμεσες εκλογές του Μαρτίου 2022 και σε μια σειρά ανεξάρτητων ερευνών.

Ο Μπερίσα ισχυρίζεται ρητορικά ότι ο Μπάσα είχε μια σιωπηλή συμφωνία με τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα για να επωφεληθεί από την εξουσία ενώ θα παραμείνει στην αντιπολίτευση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου