Αύξηση στη διακίνηση κοκαΐνης μέσω των αλβανικών λιμανιών, σύμφωνα με ευρωπαϊκή έκθεση

Αύξηση στη διακίνηση κοκαΐνης μέσω των αλβανικών λιμανιών, σύμφωνα με ευρωπαϊκή έκθεση

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στη διακίνηση κοκαΐνης στα λιμάνια της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου.

Το πόρισμα προέκυψε από την έκθεση για τα ναρκωτικά, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών (EMCDDA).

«Οι μεμονωμένες κατασχέσεις το 2020 και το 2021 μπορεί να υποδηλώνουν ότι η διακίνηση κοκαΐνης μέσω λιμανιών στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, ιδιαίτερα στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο, μπορεί να έχει αυξηθεί. Για παράδειγμα, 143 κιλά κατασχέθηκαν στο λιμάνι του Δυρραχίου της Αλβανίας τον Απρίλιο του 2021, ενώ 1,4 τόνοι κατασχέθηκαν τον Αύγουστο του 2021 και 500 κιλά τον Ιανουάριο του 2022 στο λιμάνι του Μπάρτου Μαυροβουνίου. Οι αρχές του Μαυροβουνίου υποψιάζονται επίσης ότι περισσότεροι από 3 τόνοι διακινήθηκαν λαθραία μέσω του λιμανιού του Μπαρ το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Επιπλέον, το Κοσσυφοπέδιο κατάσχεσε ένα φορτίο 400 κιλών κοκαΐνης τον Μάιο του 2021 μετά από λαθρεμπόριο μέσω του αλβανικού λιμανιού του Δυρραχίου», αναφέρεται στην έκθεση.

Επίσης σημειώνεται το γεγονός ότι αλβανόφωνες ομάδες έχουν αυξήσει την κίνηση και σε άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια.

Το μεγαλύτερο μέρος της κοκαΐνης που διατίθεται στην Ευρώπη συνεχίζει να διακινείται λαθραία στα μεγαλύτερα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων της ΕΕ που βρίσκονται στο Βέλγιο (AntWerp), στην Ολλανδία (Ρότερνταμ) και στην Ισπανία (Βαλένθια και Αλχεσίρας). Εκτός από το Αμβούργο (Γερμανία), τα λιμάνια της Γαλλίας (Χάβρη, Δουνκέρκη, Μασσαλία), της Ρουμανίας (Κωνστάντζα) και της Ιταλίας (Gioia Tauro), για παράδειγμα, έχουν γίνει επίσης σημαντικά σημεία εισόδου κοκαΐνης. Οι γερμανικές αρχές αποδίδουν την πρόσφατη αύξηση των κατασχέσεων στο λιμάνι του Αμβούργου στις δραστηριότητες βαλκανικών και αλβανόφωνων δικτύων οργανωμένου εγκλήματος.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι αλβανόφωνες ομάδες προσελκύονται τα τελευταία χρόνια από τα υψηλά ποσοστά κέρδους αυτής της αγοράς.

«Τα σημαντικά κέρδη που σχετίζονται με το εμπόριο κοκαΐνης έχουν προσελκύσει πολλά εγκληματικά δίκτυα με έδρα την ΕΕ να εμπλακούν σε αυτήν την αγορά. Ορισμένα από αυτά λειτουργούν στα κύρια κέντρα διανομής της ΕΕ και επίσης οργανώνουν αποστολές από χώρες προέλευσης και διέλευσης προς την ΕΕ. Τα περισσότερα από τα εγκληματικά δίκτυα που αναφέρθηκαν στην Europol δραστηριοποιούνται για περισσότερα από 10 χρόνια, με ορισμένους παράγοντες να διαδραματίζουν βασικό ρόλο εδώ και δεκαετίες, όπως τα ιταλικά δίκτυα, ενώ οι νέοι παίκτες αναζητούν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.κοκαΐνη. όπως αλβανικά, βελγικά, βρετανικά, ολλανδικά, γαλλικά, ιρλανδικά, μαροκινά, σερβικά, ισπανικά και τουρκικά δίκτυα».

Το ΕΚΠΝΤ εκτιμά ότι η λιανική αγορά κοκαΐνης της ΕΕ είχε αξία τουλάχιστον 10,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (από 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε 12,8 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2020. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παράνομης αγοράς για όλα τα ναρκωτικά και την καθιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά κοκαΐνης. μετά την κάνναβη.

Επίσης, η έκθεση αναφέρει τον αυξανόμενο ρόλο των αλβανόφωνων ομάδων στην αγορά κοκαΐνης στην Ευρώπη, η οποία έχει επεκταθεί σημαντικά από το 2017. Τα εγκληματικά δίκτυα από την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, ειδικά τα αλβανόφωνα, έχουν αναδειχθεί σε βασικά τα τελευταία 10 χρόνια παίκτες στην αγορά κοκαΐνης στην ΕΕ.

«Για χρόνια, οι διεθνείς εισαγωγείς κοκαΐνης εργάζονταν χωριστά από τους χονδρεμπόρους και τις συμμορίες που διανέμουν ναρκωτικά στους δρόμους. Ωστόσο, ένα αλβανόφωνο εγκληματικό δίκτυο εγκατέλειψε αυτό το μοντέλο και δημιούργησε τον έλεγχο των εισαγωγών και της διανομής. Χρησιμοποιώντας εξελιγμένα κωδικοποιημένα μέσα επικοινωνίας, ο ηγέτης της οργάνωσης με έδρα τον Εκουαδόρ διαπραγματεύτηκε απευθείας με καρτέλ ναρκωτικών της Νότιας Αμερικής, οργάνωσε μεγάλες αποστολές κοκαΐνης σε μεγάλα ευρωπαϊκά λιμάνια και, με τη βοήθεια συνεργατών με έδρα την Ιταλία, η Ολλανδία και η Αλβανία οργάνωσαν επίσης διανομής στους καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη. Η κοκαΐνη μεταφέρθηκε λαθραία στα ευρωπαϊκά σύνορα κρυμμένη σε οχήματα εξοπλισμένα με κρυφά διαμερίσματα», επισημαίνεται στην έκθεση.

.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια