Αλβανική κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούονται για κυρώσεις κατά της Ρωσίας

ram

Το αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την Αλβανία να αυστηροποιήσει τις κυρώσεις στη Ρωσία κλείνοντας τα λιμάνια της στα ρωσικά πλοία και περιορίζοντας τη ροή Ρώσων τουριστών προκάλεσε ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για υποκρισία προς την αλβανική κυβέρνηση σε σχέση με την Ουκρανία.

«Σας ζητώ να κλείσετε τα λιμάνια σας για ρωσικά πλοία και να περιορίσετε τις αφίξεις Ρώσων τουριστών», είπε ο Ζελένσκι στο αλβανικό κοινοβούλιο την Τρίτη, μιλώντας για ένα αναμενόμενο έκτο πακέτο κυρώσεων που συζητείται επί του παρόντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Αλβανία ήταν η πρώτη επιλογή του Ζελένσκι μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για να αντιμετωπίσει και να δείξει την εκτίμηση της Ουκρανίας για την αταλάντευτη υποστήριξή της, ιδιαίτερα μετά την τελευταία ρωσική εισβολή φέτος.

Όπως σημείωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα στην ομιλία του, η κυβέρνησή του έχει υποστηρίξει ακλόνητα την αντίσταση της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας, ιδιαίτερα στον ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ παραμένει προσηλωμένη στη χρήση της έδρας της στο ΝΑΤΟ προς όφελος της Ουκρανίας, σύμφωνα με αποφάσεις άλλων εταίρων.

Απηχώντας τα δεινά του Κοσσυφοπεδίου στα χέρια των βάναυσων σερβικών στρατευμάτων, ο Ράμα είπε στον Ζελένσκι ότι ο πόνος του ουκρανικού λαού χτυπά πολύ κοντά τους, καθώς είχαν υποδεχθεί πάνω από μισό εκατομμύριο Αλβανούς από το Κοσσυφοπέδιο που διέφυγαν από τις σερβικές σφαγές το 1999. Υπενθύμισε επίσης την άμεση και πλήρης αλληλεγγύη με την Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Επιπλέον, από την εισβολή του Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση Ράμα έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, σε ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιλαμβάνουν εκατοντάδες άτομα και δεκάδες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της χρηματοδότησης, της ενέργειας, των μεταφορών και της τεχνολογίας.

Το πρώτο πράγμα που σημείωσε ο Ράμα στην ομιλία του μετά από εκείνη του Ζελένσκι – η ομοφωνία υποστήριξης της Ουκρανίας στο αλβανικό κοινοβούλιο – δεν επιβίωσε για πολύ μετά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Το αίτημα του Ζελένσκι για την Αλβανία να περιορίσει την πρόσβαση στους Ρώσους τουρίστες έγινε γρήγορα αποδεκτό από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα, ο οποίος κατηγόρησε τον Ράμα για υποκρισία σε σχέση με την Ουκρανία. Ζήτησε από την κυβέρνηση να απαγορεύσει την είσοδο Ρώσων τουριστών στην Αλβανία, να απελάσει τον Ρώσο πρέσβη και να καλέσει τον Αλβανό πρέσβη στη Μόσχα πίσω στην πατρίδα του.

Όπως μεταδίδουν τα αλβανικά ΜΜΕ, ο Ράμα κατάργησε τις απαιτήσεις βίζας για τους Ρώσους πολίτες μόλις πριν από δύο εβδομάδες, ενόψει της τουριστικής περιόδου στην Αλβανία.

Ο Μπερίσα επέκρινε επίσης την πρωτοβουλία του Ράμα για τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» , με επικεφαλής τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, την οποία αποκάλεσε «αντιευρωπαϊκή» και «ρωσο-σερβική ιδέα» που φέρεται να δίνει στη Ρωσία πρόσβαση στα Δυτικά Βαλκάνια μέσω της στενής της συμμάχου Σερβίας.

Ο Ράμα και το κόμμα του αρνούνται την ύπαρξη του Μπερίσα στις δημόσιες δεσμεύσεις τους από τότε που ο τελευταίος ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για να αναλάβει εκ νέου το Δημοκρατικό Κόμμα, όταν εκδιώχθηκε από το κόμμα μετά την κήρυξή του ως persona non grata, από τις ΗΠΑ. Τέλος ο Ράμα πλέον αναφέρεται αποκλειστικά στον 78χρονο Μπερίσα, αποκαλώντας τον «νεκρό». 

Η αλβανική γεωργία σε κρίση - Αύξηση των εισαγωγών...
ΥΠΕΞ: Πρωτοφανής αύξηση της τουρκικής προκλητικότη...

Σχετικά άρθρα 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη
Επισκέπτης
Δευτέρα 26/09/22, 16:36

Εικόνα Captcha

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη