Donfried: Δεν μπορώ να συναντηθώ με «ανεπιθύμητα» πρόσωπα στην Αλβανία

Donfried: Δεν μπορώ να συναντηθώ με «ανεπιθύμητα» πρόσωπα στην Αλβανία

Αφού η Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Κάρεν Ντόνφριντ πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στα Τίρανα στο πλαίσιο της περιοδείας της στα Δυτικά Βαλκάνια, υπογράμμισε στη VOA τη γνωστή θέση ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν μπορούσαν να συναντηθούν με άτομα που είναι επισήμως κηρυγμένα ως ανεπιθύμητα (persona non grata) από τις ΗΠΑ, όπως η περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα.

Ερωτηθείσα σχετικά με την περίπτωση του Μπερίσα, η Αναπληρωτής Γραμματέας Donfried είπε»

«Ο υπουργός Blinken κήρυξε τον κ. Μπερίσα λόγω των πράξεων διαφθοράς στις οποίες ενεπλάκη και εγώ, ως κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, δεν μπορώ να συναντήσω άτομα κηρύγμένα ως «ανεπιθύμητα». Πιστεύω ότι η θέση των ΗΠΑ είναι πολύ σαφής. Μάλιστα, συναντήθηκα με αρχηγούς της αντιπολίτευσης σήμερα και θα μοιραστώ μαζί σας το γεγονός ότι εντυπωσιάστηκα από το πόσο η συζήτησή μας δεν επικεντρώθηκε στο παρελθόν αλλά στο μέλλον και τι θέλει να πετύχει και να περιμένει το ΔΚ για να προχωρήσει τους στόχους της Αλβανίας.

Πριν φύγει από τα Τίρανα, η ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μίλησε στη VOA για τις σχέσεις με την Αλβανία και τις προσδοκίες σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Εκεί η Γραμματέας δίνει επίσης λεπτομέρειες για τη συνάντηση που είχε σήμερα με τους βουλευτές του ΔΚ Enkelejd Alibeaj, Gazmend Bardhi και Jorida Tabaku, τους οποίους θεωρεί αρχηγούς της αντιπολίτευσης, εξηγώντας ότι η συζήτηση δεν επικεντρώθηκε στο παρελθόν, αλλά στο μέλλον.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου