Στενή συνεργασία ΗΠΑ – Αλβανίας για τον TPP Αυλώνας

Στενή συνεργασία ΗΠΑ – Αλβανίας για τον TPP Αυλώνας

Η Πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα, Yuri Kim δήλωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε στενή συνεργασία με την Αλβανία για το έργο TPP της Αυλώνας.

Μιλώντας σε συνάντηση στα Τίρανα σήμερα με τη συμμετοχή μιας ομάδας κορυφαίων εταιρειών στις αγορές ενέργειας των ΗΠΑ και της ΕΕ, η Kim είπε ότι η ρωσική κατοχή της Ουκρανίας κατέστησε σαφή την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας.

Επίσης τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν την ανάγκη η κοινότητα των φίλων, συμμάχων και εταίρων να διαφοροποιήσει και να διασφαλίσει τις πηγές εφοδιασμού και τις διαδρομές ενέργειας.

«Όλοι έχουμε δει ότι η απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κατέστησε σαφές ότι η ενεργειακή διαφοροποίηση δεν μπορεί να περιμένει. Χθες το βράδυ είδαμε πώς η Ρωσία απείλησε και σταμάτησε να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Πολωνία και τη Βουλγαρία. Γι αυτό το λόγο πρέπει να έχουμε περισσότερους αγωγούς. Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν μια νέα πραγματικότητα με ιστορικές στρατιωτικές, διπλωματικές και οικονομικές προκλήσεις και ελπίζουμε ότι οι σημερινές συζητήσεις θα παράγουν απτές, ρεαλιστικές ιδέες που θα αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις και θα κάνουν τις χώρες μας πιο δυνατές, πιο ασφαλέστερες και πιο πράσινες». είπε.

«Η ενεργειακή ασφάλεια έχει συνδεθεί στενά με την εθνική ασφάλεια και αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή το κάνει ακόμα πιο ορατό. Βλέπουμε υψηλά κόστη, ανθρώπους να προσπαθούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, τεταμένα κρατικά οικονομικά και να παίρνουν αδύνατες αποφάσεις για το πώς μπορούμε να χειριστούμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με αυτήν, η περιοχή θα πρέπει να προσπαθήσει να βρει δημιουργικές λύσεις από κοινού για να βρει έναν νέο δρόμο για την ενεργειακή και κλιματική ασφάλεια.

«Έχω μιλήσει πολλές φορές στο παρελθόν για τη σημασία της διαφοροποίησης των προμηθειών ενεργειακής ασφάλειας. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους κατασκευάστηκε ο Διαδριατικός Αγωγός και γιατί τώρα φέρνει με επιτυχία φυσικό αέριο στην Ευρώπη, απαλλαγμένη από την αρνητική επιρροή της Ρωσίας, απαλλαγμένη από την επιρροή άλλων. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε τόσο στενή συνεργασία με την Αλβανία στο έργο του TPP της Αυλώνας».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου