Οι Αλβανοί δαπάνησαν 133 εκατ. ευρώ σε 42 χλμ δρόμου

Οι Αλβανοί δαπάνησαν 133 εκατ. ευρώ σε 42 χλμ δρόμου

Κατά το 2021, οι Αλβανοί φορολογούμενοι δαπάνησαν πάνω από 133,556 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή 42 χιλιομέτρων δρόμου, που ισοδυναμεί με πάνω από 3,1 εκατομμύρια ευρώ ανά χιλιόμετρο, σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών.

Στην ετήσια έκθεση του αλβανικό Υπουργείου Υποδομών δημοσιεύονται πληροφορίες για τους δρόμους που κατασκευάστηκαν όλο το χρόνο. Εκεί αναφέρεται λεπτομερώς ότι οι αυτοκινητόδρομοι μήκους 8,8 χλμ. με τους υπόλοιπους δρόμους Β1 ή Γ2, αυτοί που συνδέουν αγροτικές περιοχές ή πόλεις μεταξύ τους.

Από τα έργα που αναφέρονται, το μεγαλύτερο κόστος είναι ο περιφερειακός δρόμος των Τιράνων, συμπεριλαμβανομένου του αμφιλεγόμενου τμήματος στο Αστίρ. Για 1,49 χιλιόμετρα δρόμου, η κυβέρνηση δαπάνησε 35.571 εκατομμύρια ευρώ, ή λίγο περισσότερο από 25 εκατομμύρια ευρώ ανά χιλιόμετρο. Παρά το υψηλό κόστος που τους καθιστά τους πιο ακριβούς δρόμους στην ιστορία της Αλβανίας, οι εμπλεκόμενες εταιρείες έχουν ζητήσει περισσότερη χρηματοδότηση.

Η αλβανική κυβέρνηση δαπάνησε επίσης περίπου 22,5 εκατομμύρια ευρώ σε 4,46 χιλιόμετρα οδικών αξόνων τεσσάρων λωρίδων, συμπεριλαμβανομένων αυτών στον κόμβο Μιλότ, στον εξωτερικό δακτύλιο των Τιράνων, στο Σαούκ στην όχθη του ποταμού και στην παράκαμψη Σκόδρα.

Επίσης άλλα 34,2 δισεκατομμύρια λεκ δαπανήθηκαν για δρόμους Β1 που βρίσκονται σε περισσότερες αγροτικές περιοχές. Αυτό αντιστοιχεί σε 6,7 εκατομμύρια ευρώ ανά χιλιόμετρο. Σε πολλές από τις περιπτώσεις, οι δρόμοι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη εντός της συμφωνηθείσας προθεσμίας και οι εταιρείες έχουν ζητήσει περισσότερα χρήματα για την ολοκλήρωσή τους.

Το ποσό που δαπανήθηκε το 2021 έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπου οι Αλβανοί φορολογούμενοι ξόδεψαν 83 δισεκατομμύρια ευρώ σε 16,5 χιλιόμετρα δρόμου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου