Ιταλός εισαγγελέας για την αλβανική μαφία και τα όπλα στην Ουκρανία

Ιταλός εισαγγελέας για την αλβανική μαφία και τα όπλα στην Ουκρανία

Ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα της ιταλικής εισαγγελίας κατά της μαφίας, ο εισαγγελέας του Catanzaro στην Καλαβρία και ένας από τους καλύτερους ειδικούς στον αγώνα κατά της μαφίας Ndrangheta της Καλαβρίας, ο Nicola Gratteri μίλησε ξανά για τον ρόλο της αλβανικής μαφίας στην ευρωπαϊκό οργανωμένη χώρο του εγκλήματος, αλλά και του κόσμου γενικά.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του σε αλβανικό ΜΜΕ, ανησυχεί ότι μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία θα αγοράζονται όπλα στην κατοχή αμάχων από τη μαφία, ενώ για το αλβανικό οργανωμένο έγκλημα λέει ότι είναι όλο και πιο ανησυχητική η κατάσταση.

«Μετά την πανδημία, η δεύτερη δυσκολία που έχουμε αυτή τη στιγμή στον αγώνα ενάντια στη μαφία, ειδικά κατά της Ndrangheta είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος είναι μια χρυσή ευκαιρία για τη μαφία. Αλλά γιατί το λέω αυτό; Ανησυχούμε ότι μετά το τέλος του πολέμου, τα όπλα θα παραμείνουν στους απλούς Ουκρανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένου του βαρέος πυροβολικού, των εξελιγμένων όπλων.

Και όπως συνέβη κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, μετά το τέλος του, πολλές οικογένειες είχαν 5 ή 6 καλάσνικοφ στο σπίτι, δεκάδες κιλά εκρηκτικά που αποθήκευαν νομίζοντας ότι μπορεί να χρειαστούν στο μέλλον.

Κάποιοι εξακολουθούν να τα κρατούν, και κάποιοι άλλοι πούλησαν αυτά τα όπλα, στη Ndrangheta, στη μαφία της Απουλίας Sacra Corona Unita, Λοιπόν, αυτά τα όπλα όπλισαν τις μαφίες και χρησιμοποιήθηκαν για να πολεμήσουν μεταξύ τους ή για να ευνοήσουν παράνομες δραστηριότητες, το ίδιο πράγμα που ανησυχούμε ότι θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και στο τέλος του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας», είπε ο Ιταλός εισαγγελέας.

«Σας λέω ότι η αλβανική μαφία μεγαλώνει πολύ σε διεθνές επίπεδο. Όταν μιλάμε για την αλβανική μαφία, δεν πρέπει να σκεφτόμαστε όπως πριν από 15 ή 10 χρόνια όταν επιτέθηκαν για να ληστέψουν τις βίλες των πλουσιότερων Ιταλών στην Τοσκάνη, το Πιεμόντε, τη Λομβαρδία, το Βένετο ή όπου αλλού μπορούσαν.

Όταν σας μιλάω για την αλβανική μαφία, σας λέω ότι είναι πολύ ισχυρές εγκληματικές οργανώσεις, που φεύγουν αρκετά ισχυρές, πολύ πλούσιες από την Αλβανία, καλά εδραιωμένες στο κύρος του σχεδίου εξουσίας. Η αλβανική μαφία είναι καλά τεκμηριωμένη σε δύο χώρες, στην Κολομβία και στην Ολλανδία.

Στην Κολομβία, η αλβανική μαφία αγοράζει κοκαΐνη άμεσα, ενώ στην Ολλανδία έχει γίνει πολύ ισχυρότερη γιατί σε αυτή τη χώρα, καθώς είναι μια χώρα όπου η μάχη κατά της μαφίας είναι αρκετά χαμηλή, υπάρχει ένα πολύ εγγυημένο σωφρονιστικό σύστημα.

Στην Ολλανδία, ακόμα κι αν σε πιάσουν με 10 κιλά κοκαΐνη, ο κίνδυνος φυλάκισης είναι το πολύ 2 χρόνια, άρα σχεδόν τίποτα. Σήμερα στην Ολλανδία βρίσκεις 3 μαφίες καλά ενεργοποιημένες. Η καλαβρική μαφία Ndrangheta, η αλβανική μαφία και η βορειοαφρικανική μαφία, που αποτελούνται κυρίως από Τυνήσιους μετανάστες.

Τέλος, εδώ και ένα χρόνο ή περισσότερο, οι ολλανδικές αρχές έχουν συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει, έχουν αρχίσει να συνεργάζονται μαζί μας. Ένας δημοσιογράφος, ένας συνεργάτης της δικαιοσύνης και ένας δικηγόρος έχουν σκοτωθεί στην Ολλανδία, και αυτά είναι ισχυρά, σοβαρά μηνύματα που υποδηλώνουν ότι αυτές οι τρεις μαφίες δεν είναι παροδικές στην Ολλανδία, αλλά έχουν ριζώσει και βρίσκονται εκεί όχι μόνο για να κάνουν επιχειρήσεις, αλλά είναι και καλά δομημένες.

«Από την ανάλυση των πληροφοριών που έχουμε, αντιμετωπίζοντάς τους με άλλους συναδέλφους της παγκόσμιας επιβολής του νόμου, η αλβανική μαφία γίνεται όλο και πιο ισχυρή στη Λατινική Αμερική», καταλήγει ο λέει ο Gratteri.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου