Ράμα: Απαιτείται συνταγματική αλλαγή για εκλογή του ΠτΔ από τον λαό

Ράμα: Απαιτείται συνταγματική αλλαγή για εκλογή του ΠτΔ από τον λαό

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε σήμερα ότι η Αλβανία μπορεί να εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσω του λαού, εάν αλλάξει τη συνταγματική της δομή και γι αυτό το λόγο απαιτείται λαϊκό δημοψήφισμα.

Ο Ράμα είπε ότι «υπήρξε και γίνεται σήμερα μια συζήτηση γιατί δεν εκλέγεται ο Πρόεδρος από τον λαό και γίνεται η επανάληψη της ίδιας διαδικασίας, η οποία ωστόσο παραμένει περιορισμένη στο πλαίσιο της δραστηριότητας των πολιτικών κομμάτων στο Κοινοβούλιο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αλβανία είναι μια καθαρά κοινοβουλευτική Δημοκρατία και ως τέτοια δεν μπορεί να αλλάξει όλη της τη θεσμική και συνταγματική δομή για έναν Πρόεδρο εκλεγμένο από τον λαό, με αυτά τα χαρακτηριστικά και τις αρμοδιότητες που έχει σήμερα η εικόνα του αρχηγού του κράτους».

Ακόμη είπε ότι η Αλβανία μπορεί οπωσδήποτε να εκλέξει Πρόεδρο από τον λαό, εάν αλλάξει τη συνταγματική της δομή και δώσει στον Πρόεδρο κάποια μέσα που τον κάνουν μια εικόνα που εκλέγεται από τον λαό, μια εικόνα που έχει το βάρος και τη δική της φωνή με βάση τις ιδιότητες που δίνει της το Σύνταγμα».

«Ένας Πρόεδρος που δεν γίνεται γελοίος και επικίνδυνος ξεγλιστρώντας από τις ράγες του Συντάγματος, όπως συνέβη με τον Ιλίρ Μέτα, ο οποίος παραβίασε το Σύνταγμα. Αυτό επιβεβαίωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο, επιβεβαιώνοντας τη δικαιοσύνη του αλβανικού κοινοβουλίου, αφήνοντας όμως στη μέση του δρόμου τη δική του απόφαση, καθώς έκρινε την παράβαση ανεπαρκώς σοβαρή για την απόλυση του Προέδρου. Τι άλλο έπρεπε να κάνει ο Ιλίρ Μέτα για να απολυθεί παραμένει ένα αίνιγμα που δεν θα μάθουμε ποτέ», είπε ο Ράμα.

Τέλος επεσήμανε πως η αλλαγή στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Αλβανίας, θα αποτελέσει θέμα για την επόμενη Εθνική Διαβούλευση στη χώρα, ωστόσο η σημερινή του αναφορά φαίνεται να είχε ως στόχο της, τον νυν Πρόεδρο Ιλίρ Μέτα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου