Στις 4 Μαΐου ο πρώτος γύρος εκλογής του νέου Προέδρου της Αλβανίας

Στις 4 Μαΐου ο πρώτος γύρος εκλογής του νέου Προέδρου της Αλβανίας

Το Αλβανικό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για τον νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας της χώρας στις 4 Μαΐου.

Ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Αλβανίας θα διεξαχθεί στις 4 Μαΐου, σύμφωνα με τον Ταουλάντ Μπάλα, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της σοσιαλιστικής πλειοψηφίας.

Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ο Μπάλα ανακοίνωσε ότι είχε διαβιβάσει το αίτημα στην Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Λιντίτα Νικόλα και σύντομα θα ξεκινήσει δικομματικές διαβουλεύσεις για την επίτευξη «συναίνεσης».

«Την Τετάρτη το απόγευμα στις 5 το απόγευμα, καλώ τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων να καθίσουν σε μια από τις αίθουσες της Βουλής για μια πρώτη συνεδρίαση», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών.

Επίσης είπε ότι ο πρώτος γύρος υποψηφίων θα ανακοινωθεί την Τρίτη και το κοινό μπορεί να συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις στέλνοντας με email τις προτάσεις του στο γραφείο του.

Το αλβανικό κοινοβούλιο μπορεί να ψηφίσει έως και πέντε φορές για την εκλογή νέου Προέδρου και οι τρεις πρώτοι γύροι ψηφοφορίας απαιτούν πλειοψηφία τριών τετάρτων (84 ψήφοι).

Εάν δεν υπάρξει ξεκάθαρος νικητής μετά από τρίτη ψηφοφορία, ο Πρόεδρος μπορεί να επιλεγεί με απλή πλειοψηφία (71 ψήφοι).

Δεδομένου ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα παραμένει στην εξουσία με μια άνετη πλειοψηφία 74 εδρών στο κοινοβούλιο των 140 εδρών, φαίνεται πιθανό ότι η επιλογή του θα εγκριθεί.

Επίσης οποιαδήποτε ομάδα τουλάχιστον 20 βουλευτών μπορεί να παρουσιάσει έναν υποψήφιο στο Κοινοβούλιο για τη θέση.

Ενώ ο νυν Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα θα μπορούσε να είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία, η πλειοψηφία του ΣΚ καθιστά απίθανη τη συνέχιση της θητείας του.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου