Αλβανία: «Μάχη» για την τιμή του ηλιέλαιου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Αλβανία: «Μάχη» για την τιμή του ηλιέλαιου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Το Συμβούλιο Διαφάνειας για τις τιμές των βασικών προϊόντων στην Αλβανία, διατήρησε αμετάβλητη την τιμή διαπραγμάτευσης ηλιέλαιου.

Στη συνεδρίαση που έγινε για αυτήν την εβδομάδα, το ΔΣ αποφάσισε ότι η χονδρική τιμή του ηλιέλαιου θα συνεχίσει να είναι στα 315 λεκ (2,60 ευρώ) και για τη λιανική πώληση στους καταναλωτές στα 321 λεκ (2,65 ευρώ) το λίτρο.

Η πώληση ηλιέλαιου σε αυτά τα επίπεδα παρέμεινε αμετάβλητη για 2 συνεχόμενες εβδομάδες, ενώ στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου, το Συμβούλιο Διαφάνειας αποφάσισε ότι η τιμή θα πρέπει να είναι 299 λεκ από τις εταιρείες χονδρικής και 305 λεκ το λίτρο από τους εμπόρους λιανικής.

Με το αμετάβλητο περιθώριο κέρδους για τους χονδρεμπόρους στα 2 λεκ, και 4 λεκ για τα σούπερ μάρκετ και με την αύξηση της τιμής του βρώσιμου λαδιού στις ξένες αγορές από 360 σε 430 λεκ συμπεριλαμβανομένου του κόστους του ΦΠΑ, παράγοντες της αγοράς ισχυρίζονται ότι κάποιοι φορείς έχουν πληγεί, ενώ άλλοι θα ζημιωθούν από μελλοντικές καταστάσεις.

«Οι θέσεις των χειριστών στην αγορά θα αλλάξουν. Όσοι χάνουν σήμερα μπορούν να κερδίσουν και αυτοί που κερδίζουν αυτή τη στιγμή μπορούν να χάσουν, καθώς θα αγοράσουν ηλιέλαιο σε υψηλότερη τιμή. Κατά μέσο όρο το περιθώριο που αφήνει διαθέσιμο το ΔΣ μειώνεται στο μισό», δήλωσε για την «Monitor» ένας από τους εισαγωγείς συσκευασμένου λαδιού στην Αλβανία.

Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, στη λιανική αγορά το ηλιέλαιο γνώρισε τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών στα βασικά τρόφιμα. Τον Μάρτιο, η τιμή του ηλιελαίου διαπραγματευόταν στα 330 λεκ το λίτρο από 249 λεκ το λίτρο τον Φεβρουάριο (32,5% αύξηση). Μετά από αυτό το διάστημα η τιμή αυξήθηκε κατά 9% περίπου και έφτασε τα 370 λεκ το λίτρο.

Οι εισαγωγείς υπογράμμισαν ότι η αύξηση των τιμών στο ηλιέλαιο οφείλεται επίσης στον αποκλεισμό των προμηθειών από τη Ρωσία και την Ουκρανία, που αντιπροσωπεύουν το 80% της παγκόσμιας παραγωγής ηλιόσπορων. Η Ρωσία, η Ουκρανία, η Ουγγαρία, η Σερβία και η Βουλγαρία είναι οι κύριοι προμηθευτές της αλβανικής αγοράς βρώσιμων ηλιέλαιων.

Ακολουθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γερμανία και η Ελλάδα, αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Η υψηλή εξάρτηση από εισαγωγές όπου οι διακυμάνσεις των τιμών είναι συχνές έχει επηρεάσει την ταχεία αντανάκλασή τους στην εγχώρια αγορά.

Σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία, οι εισαγωγές ηλιελαίου το 2021 αυξήθηκαν κατά 8% περισσότερο από το 2020. Οι εισαγωγές από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 10% το 2021 σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, αντιπροσωπεύοντας το 17% του συνόλου. Στην ίδια γραμμή, οι εισαγωγές από την Ουγγαρία (3,5%), την Ιταλία (4%), ενώ οι εισαγωγές από την Ουκρανία μειώθηκαν.

Μέχρι στιγμής, πάρα τις εξαγγελίες της αλβανικής κυβέρνησης για έλεγχο των τιμών και ανακούφιση των πολιτών από την άνοδο των τιμών, τα καταστήματα συνεχίζουν να πράττουν σύμφωνα με την δική τους «λογική», οδηγώντας τους καταναλωτές σε οικονομικό αδιέξοδο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου