Ο Ράμα συνεχίζει να «φιμώνει» τους δημοσιογράφους στην Αλβανία

Ο Ράμα συνεχίζει να «φιμώνει» τους δημοσιογράφους στην Αλβανία

Η Ένωση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων της Αλβανίας αποδοκίμασε αυτό που θεωρεί απόπειρες του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και της κυβέρνησής του να υπαγορεύσουν τις ερωτήσεις που επιτρέπεται να κάνουν οι δημοσιογράφοι κατά τις συνεντεύξεις Τύπου.

Την Πέμπτη, ο Ράμα πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της Εθνικής Διαβούλευσης της κυβέρνησής του—μια έρευνα 12 ερωτήσεων που στάλθηκε στον αλβανικό λαό για να λάβει τη γνώμη του για διάφορα θέματα πολιτικής.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, ο Ράμα ζήτησε από τους δημοσιογράφους να διατηρήσουν όλες τις ερωτήσεις στο θέμα - δηλαδή την εθνική διαβούλευση - και να μην θίξουν άλλα θέματα.

«Ελπίζω στο σύμφωνό μας, στο συμβιβασμό που κάναμε, θα βρείτε άλλη στιγμή χρόνο για απαντήσεις εκτός θέματος και δεν θα αποσπάσετε την προσοχή από το τρέχον θέμα με τις αναφορές σας», δήλωσε.

Ερωτηθείς από το BIRN σχετικά με αυτό το λεγόμενο «σύμφωνο», ο επικεφαλής του Οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης και Πληροφόρησης, Endri Fuga, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει γραπτή συμφωνία ως τέτοια.

«Έχει γίνει λίγο συνήθεια όταν κάποιος βγαίνει για να μιλήσει για ένα συγκεκριμένο θέμα, [δημοσιογράφοι] μετά κάνει ερωτήσεις για άλλα θέματα και το θέμα που ήρθαν να καλύψουν στην αρχή «ξεχνιέται», είπε ο Fuga στο BIRN.

Τα σχόλια των Ράμα και Fuga, σύμφωνα με τα οποία οι δημοσιογράφοι έχουν «μυστική» συμφωνία με την κυβέρνηση να παραμείνουν στο θέμα κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων Τύπου, διαψεύστηκε από την Ένωση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων της Αλβανίας.

«Οι δημοσιογράφοι υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και καθήκον τους είναι να ενημερώνουν. Η απαγόρευσή τους, άμεσα ή έμμεσα, οπουδήποτε και οποτεδήποτε για την εκτέλεση αυτού του καθήκοντος, αποτελεί παραβίαση θεμελιωδών ελευθεριών, παρεμπόδιση της ελευθερίας αναφοράς και του θάρρους για ενημέρωση», επανέλαβε η Ένωση Δημοσιογράφων Αλβανίας σε κοινή ανακοίνωσή της.

Στην ανακοίνωση καταδικάζονται επίσης τα σχόλια του πρωθυπουργού ότι θα στείλει δημοσιογράφο για «επανεκπαίδευση», χαρακτηρίζοντάς το ως «τακτική εκφοβισμού».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου