Ράμα: Διαχωρισμός της Αλβανίας από τα Σκόπια για την πρόοδο στην ΕΕ

Ράμα: Διαχωρισμός της Αλβανίας από τα Σκόπια για την πρόοδο στην ΕΕ

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα εξήρε χθες την «εξαιρετικά ενθαρρυντική ετοιμότητα της Καγκελαρίου και της Γερμανίας να προωθήσει πιο αποφασιστικά τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων, ξεκινώντας από την ολοκλήρωση μιας φάσης της διαδικασίας όσον αφορά την Αλβανία και τα Σκόπια, κάτι που ελπίζει όπως είπε να γίνει στο επόμενο Συμβούλιο του Ιούνιο.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο με τον Ομοσπονδιακό Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο Ράμα πρόσθεσε ότι εκτιμά ιδιαίτερα την εκτίμηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και σίγουρα οι παρατηρήσεις που έκανε δημόσια ο Καγκελάριος για την πρόοδο που έχει κάνει η Αλβανία, είναι πολύ σημαντικές.

Εκτός αυτού ο Ράμα τοποθετήθηκε για ακόμη μια φορά στο θέμα που αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, καταδικάζοντας την ρωσική εισβολή.

«Καταδικάζουμε ομόφωνα τις θηριωδίες που διαπράττονται εκεί και απαιτούμε ομόφωνα κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό και διαπραγματεύσεις όσο το δυνατόν πιο γνήσιες για να τερματιστεί αυτή η δοκιμασία που καταστρέφει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, ισοπεδώνει ολόκληρες πόλεις και, στην πραγματικότητα, κάνει πραγματικότητα στα μάτια όλου του κόσμου αυτό που πιστεύαμε ότι δεν θα ξαναγίνει ποτέ, ένας πόλεμος στην Ευρώπη», είπε ο Ράμα.

Κλείνοντας, κάλεσε τον Γερμανό καγκελάριο να επισκεφθεί την Αλβανία, ενώ πρόσθεσε ότι «η Αλβανία και η ευρύτερη περιοχή χρειάζονται πολύ τη Γερμανία, αλλά και η Γερμανία χρειάζεται πολύ την εκείνη».

Ερωτηθείς για τον διαχωρισμό της Αλβανίας από τα Σκόπια, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ο Ράμα είπε ότι «όπως αναφέρεται στο ερωτηματολόγιο Εθνικής Διαβούλευσης, στο οποίο στην περίπτωση του διαχωρισμού από τη Βόρεια Μακεδονία το 66% των Αλβανών πολιτών απάντησε θετικά, αυτό θα συμβεί από την πλευρά μας μόνο εάν τον Ιούνιο οι διαπραγματεύσεις για την Αλβανία δεν ανοίξουν επισήμως λόγω Βουλγαρίας».

«Μέχρι τον Ιούνιο, όπως διατυπώσαμε στη Διαβούλευση με τον αλβανικό λαό, θα συνεχίσουμε να ευθυγραμμιζόμαστε με τη Βόρεια Μακεδονία, ότι και οι δύο χώρες πρέπει να λάβουν το πράσινο φως. Εάν τον Ιούνιο η Βουλγαρία μπλοκάρει ξανά τη Βόρεια Μακεδονία, θα αλλάξουμε προσέγγιση και θα ζητήσουμε από τη Γερμανία, τη Γαλλία και όλους να μας διαχωρίσουν, γιατί είναι κάτι που δεν αντέχεται για πολύ…», είπε ο Ράμα.

Ερωτηθείς για την επιρροή τρίτων χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Ράμα είπε ότι «φυσικά η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή μας είναι πρόβλημα, ειδικά στις σημερινές συνθήκες, που καθιστά πολύ πιο απαραίτητη την εντατική ενεργοποίηση της ΕΕ και την προσπάθεια της ΕΕ να φέρει όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πολύ πιο κοντά, χωρίς εξαίρεση».

Όσο για την Τουρκία, ο Ράμα είπε ότι «η Τουρκία δεν είναι τρίτος παράγοντας».

Ακόμη πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος της Αλβανίας και κατά την άποψή του, η Τουρκία είναι μια πολύ σημαντική δικλείδα ασφαλείας σε όλη την Ευρώπη.

«Ενώ έχουμε φιλικές σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τις καλλιεργούμε. Δεν έχουμε κανένα λόγο να δούμε σε αυτές τις χώρες τίποτα άλλο εκτός από φίλους και είναι ευπρόσδεκτοι στην Αλβανία για να κάνουν τις επενδύσεις τους. Όμως, η παρουσία τους στη χώρα μας και γενικά είναι πολύ, πολύ χαμηλότερη από πλευράς επενδύσεων, παρά υπερβολική σε συγκλονιστικά άρθρα και παρατηρήσεις των ΜΜΕ», είπε ο Ράμα.

Τέλος, κατέληξε πως οι Αλβανοί είναι απογοητευμένοι εδώ και αρκετά χρόνια.

«Εδώ και αρκετά χρόνια, η ΕΚ μας έχει δώσει το δικαίωμα να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση, η οποία ήταν εξαιρετικά σημαντική για εμάς, διότι η ΕΚ είναι η μόνη δομή που έχει την ικανότητα να αξιολογεί αντικειμενικά και τεχνικά την πρόοδο των χωρών, καθώς υπάρχουν δεκάδες ατόμων που εργάζονται 24 ώρες την ημέρα 7 ημέρες την εβδομάδα στην Αλβανία. Ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει αποφάσεις που έχουν πολιτικό χαρακτήρα. Συνηθισμένοι στις απογοητεύσεις και θέλοντας να μην απογοητευόμαστε άλλο, δεν περιμένουμε τίποτα άλλο από αυτό που μας ανήκει. Αν δεν το πάρουμε δεν θα είναι η πρώτη φορά. Δεν θα στεναχωρηθούμε, θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, γιατί δεν το κάνουμε για τις Βρυξέλλες, αλλά το κάνουμε για τα παιδιά μας», πρόσθεσε.

Ο Ράμα συνεχίζει για ακόμα μία φορά να ακροβατεί μεταξύ Τουρκίας και Δύσης, προωθώντας τελευταία το ευρωπαϊκό του προφίλ, απαιτώντας έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και καταπατώντας ασύστολα τα παραλία των Ελλήνων της ΕΕΜ στη χώρα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου