O Κούρτι κατηγορεί τη Σερβία για σιωπηλή εθνοκάθαρση στο Πρέσεβο

O Κούρτι κατηγορεί τη Σερβία για σιωπηλή εθνοκάθαρση στο Πρέσεβο

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι αναφέρθηκε σήμερα τον αγώνα των Αλβανών στην κοιλάδα του Πρέσεβο στη νότια Σερβία, αποκαλώντας τον «σιωπηλή εθνοκάθαρση» μετά τις σερβικές εκλογές τις οποίες χαρακτήρισε «ούτε ελεύθερες ούτε δημοκρατικές».

Σύμφωνα με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, άνω από 6200 Σέρβοι πολίτες αλβανικής καταγωγής έχουν αφαιρεθεί παράνομα από τους εκλογικούς καταλόγους στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Αυτό τους στερεί το δικαίωμα του εκλέγειν και τους καθιστά ανιθαγενείς και ανίκανους να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση ή ακόμα και να αγοράσουν ή να πουλήσουν περιουσία.

Οι Αλβανοί διαγράφηκαν από τους εκλογικούς καταλόγους πριν από τις Σερβικές εκλογές

Μετά τις πρόσφατες κοινοβουλευτικές, προεδρικές και τοπικές εκλογές στη Σερβία, τα αλβανικά κόμματα στην περιοχή έχασαν μεγάλο μέρος της εκπροσώπησής τους, καθώς πολλά από το εκλογικό σώμα εμποδίστηκαν να ψηφίσουν.

Ο Κούρτι συναντήθηκε με πολιτικούς εκπροσώπους του Πρέσεβο, της Μεντβέντζα και του Μπουγιάνοβατς για να συζητήσουν το θέμα.

«Στους Αλβανούς στο Πρέσεβο, τη Μεντβέντζα και το Μπουγιάνοβατς έχει συντελεστεί μεγάλη αδικία μέσω της παθητικοποίησης πάνω από 6000 διευθύνσεων σε αυτούς τους δήμους», είπε.

«Πρόκειται για μια σιωπηλή εθνοκάθαρση που φέρνει μεγάλες επιπτώσεις. Αυτή η μέθοδος της Σερβίας, η οποία αρνείται στους πολίτες το βασικό και δημοκρατικό δικαίωμα ψήφου, σημαίνει ότι οι εκλογές δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δημοκρατικές».

Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός συνέχισε αναφέροντας ότι η αλβανική κοινότητα σε αυτές τις περιοχές υποφέρει από τις μεροληπτικές και καταπιεστικές πολιτικές του Βελιγραδίου, επισημαίνοντας πως απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση, αποφασιστικότητα και διατήρηση της πολιτικής ενότητας μεταξύ των αλβανικών οντοτήτων.

Όταν ρωτήθηκε πριν από τις εκλογές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε μόνο ότι γνώριζε και παρακολουθούσε την κατάσταση και ότι τα δικαιώματα των εθνοτικών μειονοτήτων θα εξεταστούν κατά το κατάλληλο κεφάλαιο στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου